Deze website maakt gebruik van cookies

UvH Nieuwsbrief (10 december 2020)

In memoriam Jan Hein Mooren: hij zette methodiek van geestelijke verzorging op de kaart

In de ochtend van 2 december overleed Jan Hein Mooren. Als een van de kerndocenten op het gebied van humanistisch geestelijke verzorging leverde Jan Hein een belangrijke en vernieuwende bijdrage aan de theoretische en methodische onderbouwing van de geestelijke verzorging. Lees een In Memoriam.

Prof. dr. Elmer Sterken nieuwe voorzitter raad van toezicht Universiteit voor Humanistiek


Prof. dr. Elmer Sterken treedt per 1 januari 2021 aan als nieuwe voorzitter van de raad van toezicht van de Universiteit voor Humanistiek. Hij is daarmee ook voorzitter van het stichtingsbestuur van de universiteit. De voormalige rector magnificus van de Rijksuniversiteit Groningen volgt dr. Lieteke van Vucht Tijssen op, wiens tweede en daarmee maximale termijn als voorzitter afloopt. Lees verder.

Vanavond 10 december Informatieavond Celebrantenopleiding


Bent u nieuwsgierig naar de Celebranten Opleiding van de Universiteit voor Humanistiek? Vanavond, donderdagavond 10 december 2020 organiseren wij een online informatieavond. Tijdens deze informatieavond is er gelegenheid om vragen te stellen aan en in gesprek te gaan met docenten Joanna Wojtkowiak en Maya Swaans. Ga voor informatie en aanmelden naar de website van de opleiding.

Over het belang van het begrip floreren in onderwijs, wereldwijd


Met het initiatief Futures of Education wil UNESCO wereldwijd onderzoeken hoe we de toekomst van het onderwijs opnieuw vorm kunnen geven. Hoogleraar Educatie Doret de Ruyter is mede auteur van een onderzoeksbrief die een bijdrage levert aan een van de deelprojecten. De brief is beschikbaar en gaat over het belang van het begrip 'floreren' in het onderwijs. Lees verder.

In de media


Op www.tweedewereldoorlog.nl gaan psychologe Jackie June ter Heide van ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum en historica Nicole Immler van de Universiteit voor Humanistiek met elkaar in gesprek over het waarom en het effect van rechtsherstelprocedures. “Het gaat naast de erkenning voor het historisch leed en het trauma, vooral ook om de vraag of mensen het gevoel hebben gehoord te worden door de maatschappij.” Lees het interview.

Hoogleraar Evelien Tonkens ging in gesprek met EenVandaag: 'Neem de problemen van gemeentes met hun zorgtaak serieus'

Hoogleraar Joachim Duyndam ging in gesprek met filosoof Ad Verbrugge: 
Hoe overstijgen we de meningenpandemie?

Save the date: Voorlichtingsavond graduate school 4 februari 21

Donderdagavond 4 februari 2021 organiseren we een online voorlichtingsbijeenkomst van de graduate school waarin u kennis kunt maken met ons onderzoek, en we meer vertellen over het programma van de graduate school. Ook vertellen we meer over de toelatingseisen en inschrijvingsprocedure voor het nieuwe jaar in september 2021. Houd de website in de gaten voor informatie over het programma van de avond en aanmelding.

Personalia

Filosoof Otto Duintjer is op 23 november op 88-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie onlangs laten weten. Duintjer ontving in 2004 een eredoctoraat van de Universiteit voor Humanistiek vanwege zijn werk op het grensvlak van filosofie en spiritualiteit. 

Op 27 november 2020 is Janneke van Mens - Verhulst overleden. Prof. dr. Janneke van Mens - Verhulst was bijzonder hoogleraar Theorie en praktijk van de Vrouwengezondheidszorg op de Ribbius Peletier wisselleerstoel op het gebied van Feminisme, Humanisme en Emancipatievraagstukken. Wij zijn haar dankbaar voor haar werk voor de Universiteit voor Humanistiek.

Universitair hoofddocent Inge van Nistelrooij is benoemd tot bijzonder hoogleraar Dialogical Self Theory aan de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiestudies van de Radboud Universiteit. De leerstoel is gevestigd door de Foundation of the International Society for Dialogical Science.  Lees verder.