UvH nieuwsbrief (27 mei 2025)
Podcast We zijn allemaal vreemdeling met Laurens ten Kate over zijn boek Wereldtijd

De asielzoeker dringt zich steeds meer op in het politieke debat in Europa en de VS. Maar wat is een vreemdeling? Staat de vreemdeling op gespannen voet met de democratie, of is hij er juist het fundament van? Zijn we niet allemaal vreemdeling? In de nieuwe aflevering van de podcastreeks Vrijheid en verbondenheid gaat filosoof Laurens ten Kate in gesprek met journalist Bas Mesters over zijn nieuwste boek Wereldtijd, essays over de vraag van de vreemdeling. Lees meer en luister.
Goede zorg voor kinderen met zeer ernstige beperkingen stemt af op de leefwereld van hun ouders

In Nederland wonen veel kinderen met een zeer ernstige verstandelijke en meervoudige beperking thuis, waar hun ouders voor hen zorgen. Liesbeth Geuze onderzocht hoe we de zorg en ondersteuning voor deze gezinnen kunnen verbeteren door zorgvuldig te kijken naar de geleefde ervaringen van de ouders. Op 21 mei verdedigde ze haar proefschift Recreating habitat. A study on the lived experiences of parents caring for children with PIMD aan de Universiteit voor Humanistiek. Lees verder en download het proefschrift.
Zingeving en psychotherapie bij patiënten met een persoonlijkheidsstoornis

Intensieve therapie speelt een belangrijke rol in het overwinnen van gevoelens van zinloosheid bij patiënten met een persoonlijkheidsstoornis. Angelien Steen onderzocht de rol van zingeving bij patiënten met een persoonlijkheidsstoornis die een (dag-) klinische psychotherapeutische behandeling kregen van 9 tot 12 maanden. Ook keek ze naar het belang van levensverhalen in de therapie. Vrijdag 23 mei verdedigt zij haar proefschrift Meaning in life in personality disorder. Studies in the context of clinical psychotherapy aan de Universiteit voor Humanistiek. Lees meer en download het proefschrift.
MAR bijeenkomst: Becoming Reoriented (6 juni)

Vrijdag 6 juni is er op de UvH een bijeenkomst vanuit het samenwerkingsverband Meaningful Artistic Research, met als titel Becoming Reoriented. We gaan aan de slag met (her)oriëntatie, vanuit het gedachtegoed van Sara Ahmed. Hoe oriënteren we ons ten opzichte van elkaar en de wereld om ons heen, wat is daarvoor nodig? Wat gebeurt er zodra er een hapering ontstaat in deze oriëntatie? Wat betekent desoriëntatie in ons werk en onze praktijk? Dit gaan we onderzoeken tijdens werksessies en performances van UvH en HKU alumni.Meld je aan.
Luisterfestival in Maarssen op het snijvlak van kunst en wetenschap (18 juni)

Op woensdag 18 juni 2025 vindt het Luisterfestival 'In de echo van de ander' plaats op Buitenplaats Doornburgh in Maarssen. Een dag vol verrassing en ontmoeting, met inspiratiesessies, kunstinstallaties, filosofische lezingen en workshops. Luisteren vormt de kern van verbinding, veerkracht en gemeenschapszin. Met Miriam Rasch, Adelheid Roosen & Harry Starren, en hoogleraar Anne Goossensen. Bestel je kaartje nu.
Wil je je impact vergroten met luisterkunst? Er is een gratis online proefcollege van de Leergang Luisterkunst op 11 juni.
Waardenvol werk: de urgentie van normatieve professionalisering (20 juni)
Op vrijdag 20 juni 2025 brengen we denkers én doeners samen rond het rijke gedachtegoed van Harry Kunneman en anderen over normatieve professionalisering. Een middag vol inspiratie, reflectie en ontmoeting over waardenvol werken in tijden van maatschappelijke druk, ecologische crisis en morele complexiteit. Verwacht inspirerende lezingen, levendige panelgesprekken, muzikale intermezzo’s, praktijkverhalen en volop ruimte voor interactie met de zaal. Ook vieren we het 100e nummer van het tijdschrift Waardenwerk. Programma en aanmelden.
Meld je aan voor een van onze Summerschools!
Verbreed je horizon met een internationale zomercursus in Utrecht! De Summer School is een samenwerking van de Universiteit Utrecht, de Hogeschool Utrecht, de HKU en de Universiteit voor Humanistiek. Deze zomer kunnen studenten en professionals online en op locatie deelnemen aan de volgende UvH-cursussen: The Art and Craft of Ethical Influencing (7 - 9 juli), Transitional Justice and Human Rights (7 - 9 juli), Mimesis: Philosophy of Meaning and Making Sense (7 - 11 juli) en The Politics of Disablement (20 - 22 augustus). Bekijk het cursusaanbod.
Caroline Suransky benoemd tot hoogleraar Onderwijs
Het college van bestuur van de Universiteit voor Humanistiek heeft dr. Caroline Suransky benoemd tot hoogleraar Onderwijs. De benoeming gaat in op 1 mei 2025. De leerstoel heeft een focus op diversity, equity & inclusion (DEI) in het hoger onderwijs. Het is de eerste leerstoel op de UvH met een onderwijsprofiel. Suransky: “Diversity, equity & inclusion zijn geen optionele aanvullingen, maar pijlers van betekenisvol onderwijs in een democratische samenleving." Lees meer over de leerstoel.
Digital Competence Center subsidie voor Netwerk Levensbeschouwelijke Universiteiten

Het Regieorgaan Open Science NL (onderdeel van NWO) heeft het Netwerk Levensbeschouwelijke Universiteiten (NLU) een subsidie van 500.000 euro toegekend voor het opzetten van een Digital Competence Center (DCC). De Universiteit voor Humanistiek treedt op als penvoerder namens de vier betrokken universiteiten. De subsidie stelt de levensbeschouwelijke universiteiten in staat om gezamenlijk op te treden in het opzetten en uitbouwen van het centrum. Lees meer.
In de media
- UvH-hoogleraar Integriteit Rob van Eijbergen gaf in de media toelichting op twee verschillende integriteitskwesties. Nieuwsuur en Nieuws & Co onderzochten het feit dat het ministerie aan Rijkswaterstaat de opdracht gaf om te werken met een vervuilend restproduct van Tata Steel (staalslakken). Pointer sprak met tientallen medewerkers in de muziekwereld die zich uitspreken over grensoverschrijdend gedrag van dirigent Jaap van Zweden. Lees meer.
- Bij Dr Kelder en Co op NPO Radio 1 duidt hoogleraar Menno Hurenkamp de staat van onze democratie. Kunnen we de democratie beschermen tegen de populisten? Tegelijk vragen ook progressieve kringen zich af of het niet wat minder kan met de democratie om de grote problemen van deze tijd aan te pakken. "Het zou echt jammer zijn als we die kant op gaan. Democratie is er om conflicten uit te vechten en ze te koesteren."
- In de reeks Humanistisch DNA van het Humanistisch Verbond vertelt masterstudent Huib Pruymboom over het nieuwe keuzevak 'Groter dan ik' dat hij aan het opzetten is en wat humanisme voor hem betekent . "Ik zie humanisme voornamelijk als een maatschappijkritiek op het doorgeslagen individualisme en beheersingsdrang van de moderne samenleving." Ook alumnus Lucinda Miedema komt aan het woord in een aflevering.
- De Volkskrant bericht dat veel scholen de doelstellingen van het burgerschapsonderwijs niet halen. Hoogleraar Evelien Tonkens herkent de worsteling: "Dat komt ook omdat er niet één recept voor is. Burgerschap draait om de boodschap dat iedereen verschillend én gelijkwaardig is. Daar bestaat spanning tussen."
- Bijzonder hoogleraar Manuela Kalsky deelde met NieuwWij hoe diep de Tweede Wereldoorlog haar familie getekend heeft. "We moeten af van het idee dat iemand maar één identiteit heeft."
- Thomas Kampen stelt in een column op Sociale Vraagstukken dat het beleid om mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen in de praktijk niet altijd de beste optie is. "Ouderen verdienen de vrijheid om te kiezen voor een omgeving waarin ze zich veilig, gesteund en sociaal verbonden voelen, ongeacht of dat thuis of in een verzorgingshuis is."
- In het Algemeen Dagblad een stuk over Joost Tuinman die van Defensie overstapt naar een commercieel bedrijf dat drones produceert, terwijl zijn broer Gijs staatssecretaris is. Rob van Eijbergen, hoogleraar integriteit van organisaties: "Met zijn overstap overtreedt Tuinman geen regels, maar dat komt ook omdat we in Nederland achterlopen met regels. Het is vooral belangrijk: hoe transparant zijn mensen erover?"