UvH nieuwsbrief (15 april 2025)
Meld je nu aan voor een van onze Summerschools!

Verbreed je horizon met een internationale zomercursus in Utrecht! De Summer School is een samenwerking van de Universiteit Utrecht, de Hogeschool Utrecht, de HKU en de Universiteit voor Humanistiek. Deze zomer kunnen studenten en professionals online en op locatie deelnemen aan de volgende UvH-cursussen: The Art and Craft of Ethical Influencing (7 - 9 juli), Transitional Justice and Human Rights (7 - 9 juli), Mimesis: Philosophy of Meaning and Making Sense (7 - 11 juli) en The Politics of Disablement (20 - 22 augustus). Bekijk het cursusaanbod.
Han van Krieken nieuwe voorzitter raad van toezicht

Han van Krieken wordt per 1 september de nieuwe voorzitter van de raad van toezicht van de Universiteit voor Humanistiek. Hij volgt daarmee Elmer Sterken op, die eerder dit jaar afscheid nam. Prof. dr. Han van Krieken is een gedreven bestuurder met oog voor de menselijke maat. Hij kijk uit naar de samenwerking: "Ik hoop met mijn ervaring bij te kunnen dragen aan de missie van de UvH. Juist in deze tijd is het belangrijk verder te kijken dan de studie of onderzoek van alledag." Lees meer over zijn achtergrond.
Sociaal werkers en het bevorderen van inclusie (promotie Jeroen Knevel)

Hoe kunnen sociaal werkers de sociale inclusie van volwassenen met een lichte verstandelijke beperking bevorderen?Deze vraag staat centraal in het promotieonderzoek van Jeroen Knevel. Op 9 april 2025 verdedigde hij zijn proefschrift In the pursuit of social inclusion. Social workers fostering social inclusion of people with mild intellectual disabilities aan de Universiteit voor Humanistiek. Knevel onderzocht dit met de hulp van inclusief actie- en ontwerponderzoek. Lees meer over zijn promotie.
Conferentie Wereldtijd (9 mei)

Iedereen verlangt naar verbondenheid. Maar er is ook altijd iemand die er niet bij hoort: de vreemdeling. Is dit schema van us and them nog houdbaar? Deze vraag staat centraal tijdens de conferentie Wereldtijd op 9 mei aan de UvH. Aanleiding is het nieuwe boek van Laurens ten Kate: Wereldtijd. Essay over de vraag van de vreemdeling. De conferentie blikt ook terug op de tien jaar dat de bijzondere leerstoel ‘Vrijzinnige religiositeit en humanisme’ aan de UvH bestaat. Deze leerstoel is gevestigd door de Stichting Stimulering Vrijzinnig Gedachtegoed (SSVG). Meer informatie.
Doe mee aan de Grote Werk Test!

Via Studium Generale kun je nu meedoen aan een groot publieksonderzoek over werk. Hierin ben je zowel onderzoeker als onderzoeksobject. Je leert meer over de rol van werk in de maatschappij én in jouw eigen leven. Een van de onderwerpen is ‘Je baan of je leven’, verzorgd door Carmen Schuhmann, docent en onderzoeker aan de Universiteit voor Humanistiek. Aan de hand van zes stellingen ontdek je welke rol zingeving speelt in jouw werk. Doe mee!
Handboek 'Moral Injury in Context'

Recent verscheen het 'Handboek Moral Injury in Context' bij uitgeverij Boom. Via persoonlijke portretten en wetenschappelijke inzichten biedt het boek concrete handvatten voor zowel preventie als herstel van morele verwonding. Carmen Schuhmann, docent en onderzoeker aan de Universiteit voor Humanistiek, is een van de auteurs. Lees meer over het boek.
Vacature: Bijzonder hoogleraar Erkenning, dialoog en herstel na interlandelijke adoptie
Het expertisecentrum interlandelijke adoptie, INEA, zoekt een bijzonder hoogleraar "Erkenning, dialoog en herstel na interlandelijke adoptie", die het veld verbindt en inspireert. Deze bijzonder hoogleraar wordt mogelijk gemaakt door INEA en gevestigd aan de Universiteit voor Humanistiek. Bekijk de vacature op Academic Transfer.'In de echo van de ander' Luisterfestival op het snijvlak van kunst en wetenschap

Op woensdag 18 juni 2025 vindt het Luisterfestival plaats op de prachtige locatie Buitenplaats Doornburgh in Maarssen. Een dag vol verrassing en ontmoeting, met inspiratiesessies, kunstinstallaties, filosofische lezingen en workshops. Met Miriam Rasch, Adelheid Roosen & Harry Starren, en Anne Goossensen. Bekijk het programma op onze website. De kaartverkoop is gestart!
Waardenvol Werk: de urgentie van normatieve professionalisering (Save the Date)
Vrijdagmiddag 20 juni brengen we op de Universiteit voor Humanistiek denkers én doeners samen rond het rijke gedachtegoed van Harry Kunneman en anderen over normatieve professionalisering. Een middag vol inspiratie, reflectie en ontmoeting over waardenvol werken in tijden van maatschappelijke druk, ecologische crisis en morele complexiteit. Ook vieren we het 100e nummer van Waardenwerk en blikken we vooruit op de toekomst. Noteer de datum! De officiële uitnodiging met programma en aanmeldlink volgt binnenkort.Burgemeester Marcouch gastdocent leergang Sterker raadslid in onstuimige tijden

Ahmed Marcouch, burgemeester van Arnhem, was 21 maart gastdocent bij de afsluitende bijeenkomst van 'Sterker raadslid in onstuimige tijden'. Deze leergang biedt de UvH aan in samenwerking met de Vereniging voor Raadsleden. Centrale vraag was: Hoe kun je als raadsleden niet alleen individueel, maar vooral samen de lokale democratie sterker en weerbaarder maken? Marcouch vertelde dat hij het voor een sterke democratie belangrijk vindt om zichtbaar te zijn voor je inwoners en om problemen serieus te nemen via een menselijke benadering. Lees meer over zijn visie.
Marietje Schaake bij onze Tech Talks

Marietje Schaake was op 25 maart te gast op de Universiteit voor Humanistiek om te praten over haar nieuwste boek De Tech Coup: Hoe tech is gaan regeren en we de macht weer terugwinnen. Zij deed dit tijdens de vierde editie van de Tech Talks, een reeks openbare lezingen over technologie, maatschappij en ethiek. Schaake benadrukte onder meer dat Europa zich minder afhankelijk moet maken van Amerikaanse tech-bedrijven. “We hebben geen tijd te verliezen. Het huis staat in brand.” Bekijk een impressie op LinkedIn.
In de media
- In Trouw schrijft Niké Wentholt dat haar generatie het demonstreren een beetje verleerd is. Ze verwijst voor inspiratie naar Servië, waar onlangs het grootste protest in de geschiedenis van het land plaatsvond. "We hebben een brede beweging nodig waarin verschillende visies van de toekomst hoorbaar mogen zijn."
- Het Parool schrijft over het werk van geestelijk verzorgers. Josephine van Balen vertelt dat een goed gesprek met een buitenstaander vaak helpend is. "Luisteren met warmte en een open houding, subtiel aansluiten."
- In de special 'Een nieuw begin' van Psychologie Magazine beschrijven Emy Spekschoor en Joanna Wojtkowiak van de Celebrantenopleiding hoe rituelen kunnen helpen om een fase af te sluiten en een nieuwe te verwelkomen.
- De NOS bericht over gezichtsherkenningstechnologie in verpleeghuizen voor ouderen met dementie. Alistair Niemeijer stelt dat hij de inzet van deze technologie begrijpt maar ook problematisch vindt: "Verzet is het belangrijkste criterium in de wet. Maar hoe kun je je verzetten tegen iets wat nauwelijks zichtbaar is?'
- Carlo Leget leverde een bijdrage aan Volzin magazine over wat verliezen in het leven ons kunnen leren over zingeving.
- Carla Kolner stelt op Sociale Vraagstukken dat het tijd is voor een radicale koerswijziging in het denken over preventie. "Veertig jaar preventiebeleid vanuit de publieke gezondheidszorg heeft de gezondheidsverschillen tussen mensen niet kleiner gemaakt."
- BN/DeStem verhaalt over veteraan Sandra Veldman die de diagnose posttraumatische stressstoornis kreeg. Een hulphond hielp haar om uit haar isolement te komen. Ze studeert nu zelfs aan de Universiteit voor Humanistiek.
- Anja Machielse komt aan het woord in een artikel van NRC over eenzaamheid en hoe lastig het is om nieuwe vrienden te maken. Volgens haar kan lang sluimerende eenzaamheid gevaarlijk worden: "Het werkt als een spiraal: je wordt onzeker, schaamt je en trekt je steeds meer terug. Daarna komen depressies en angsten om de hoek kijken."
- UvH-alumnus en hoofdkrijgsmacht-raadsman Erwin Kamp ontving op 3 april de Distinguished Service Medal. Hij is de eerste in Nederland die deze bijzondere onderscheiding ontvangt. De onderscheiding is hem toegekend door de Four Chaplains Foundation USA, voorgedragen vanuit de Nederlandse afdeling van deze stichting en de Dienst Geestelijke Verzorging van het Ministerie van Defensie. Lees meer.
- De tentoonstelling Bearing Witness wordt goed ontvangen. De tentoonstelling brengt het werk van kunstenaars uit (post)conflictgebieden samen met verhalen van Nederlandse veteranen, en is samengesteld door PhD-kandidaat Laura Mudde, naar aanleiding van onderzoek naar morele verwonding bij veteranen. Het werk was te zien in Den Bosch tot 30 maart en in Arnhem nog tot 20 april. Zo schreef Metropolis M dat Bearing Witness tijdloze vragen oproept én op het goede moment komt, nu we geschokt zijn door verschillende aanhoudende oorlogen. Lees meer.