Deze website maakt gebruik van cookies

Bachelor Humanistiek

Aan de Universiteit voor Humanistiek kun je een unieke bachelor volgen: de bachelor Humanistiek. Je combineert wetenschappelijke disciplines als filosofie, psychologie en sociologie. Je krijgt practicumvakken als gesprekstechnieken en reflectievaardigheden. Bovendien bestudeer je het mooiste dat er is: de mens en het leven! 


De bachelor Humanistiek is een driejarige voltijds studie, die je kunt volgen midden in het gezellige centrum van Utrecht. Met 550 studenten en 80 medewerkers bieden wij kleinschalig, afwisselend en persoonlijk onderwijs. 

Levensvragen en maatschappelijke vraagstukken

In de bachelor Humanistiek onderzoek je:

hoe mensen betekenis en zin aan hun leven geven (zingeving); 

hoe we humane, maatschappelijke verhoudingen kunnen bevorderen (humanisering). 


Je gebruikt hiervoor verschillende wetenschappelijk disciplines uit de sociale en de geesteswetenschappen. Humanistische tradities en waarden zijn een belangrijke inspiratiebron. 

Theorie en praktijk

Daarnaast geven we in de opleiding aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling en word je getraind in praktische vaardigheden, zoals gesprekstechnieken en reflectievaardigheden. Je doet mensenkennis op en onderzoekt wat je zelf belangrijk vindt. Want als je je wilt verdiepen in een ander, moet je ook jezelf leren kennen.  


Lees meer over de inhoud van de opleiding of over humanisme

Wat kun je met deze studie?

Nadat je je Bachelor of Artsdiploma hebt gehaald, kun je een van onze masters volgen: de master Humanistiek of de master Zorgethiek en beleid. Je kunt ook kijken naar de mogelijkheden om aan een andere universiteit verder te studeren. 


Onze studenten komen in allerlei beroepen terecht zoals docent, geestelijk verzorger, onderzoeker, coach, adviseur, programmamaker of beleidsmedewerker. Onze oud-studenten vertellen je graag over hun werk. 

Geschikt voor jou?

Ben je geïnteresseerd in mensen? Denk je na over het leven en hoe je de wereld een beetje mooier kunt maken? Wil je mensen helpen om zichzelf te ontwikkelen? Dan is de bachelor Humanistiek iets voor jou. 

Meer weten?

Download onze PDF-bestandbrochure

Wil je de brochure ontvangen? We sturen hem graag naar je op. 

Lees meer over de ervaringen van bachelorstudenten.

Open Dag

Zaterdag 9 november is er een Open dag voor bachelorkiezers. Je bent van harte welkom in ons gebouw aan de Kromme Nieuwegracht. Meld je wel van tevoren even aan. 

Aanmelden

Wil je deze bachelor gaan volgen? Lees meer informatie over het aanmelden. Je kunt je aanmelden voor de studie tot 1 augustus. Als je je aanmeldt vóór 1 mei, kun je meedoen aan een studiekeuzecheck.