UvH nieuwsbrief (2 november 2021)
Annika Smit benoemd als bijzonder hoogleraar ‘Weerbaarheid bij de politie’
"Weerbaarheid betekent voor politiemensen een dubbele uitdaging: in kritische situaties moeten ze zelf overeind blijven, terwijl ze ook moeten handelen in het belang van anderen", aldus Annika Smit, de nieuwe bijzonder hoogleraar Weerbaarheid bij de Politie aan de Universiteit voor Humanistiek. De leerstoel is ingesteld door de politie. Annika Smit is lector Weerbaarheid aan de Politieacademie. Lees meer.
Wie is er bang voor afhankelijkheid? Bekijk het publiekscollege!
Tijdens het Betweterfestival in Tivoli/Vredenburg ontmaskerde UvH-filosoof Simon van der Weele de mens als een hopeloos afhankelijk wezen. Wat valt er te winnen als we dit durven te omarmen? Bekijk zijn publiekscollege (10 minuten)!.
Workshop Bildung op het vmbo: ‘Durf te twijfelen’ (5 nov)
De UvH biedt dit najaar vier workshops aan rond het project ‘Voorbeeldige Bildung in het vmbo’. Het 2e webinar op 5 november met Claudia van Werkhoven en Hanke Drop verkent hoe het is om iets niet (zeker) te weten. We oefenen ook hoe het is om ergens voor te staan, ook al weet je dat een ander daar heel anders over denkt. Lees meer over de gratis online workshop en meld je aan.
Een inclusief gespreksmodel voor spirituele zorg in de palliatieve fase: Meld je aan voor de workshops!
Het Diamant-model of Ars Moriendi-model helpt zorgverleners en zorgvragers om het gesprek aan te gaan over spirituele zorg in de palliatieve fase. We zijn bezig om dit model door te ontwikkelen tot een gespreksmodel voor zorgvragers met beginnende dementie, en zorgvragers met een Turkse, Marokkaanse en Surinaamse achtergrond. Ben je een geestelijk verzorger en wil je actief bijdragen aan de ontwikkeling van deze methode? Word lid van onze leergemeenschap en volg gratis een serie van 4 workshops! Meer informatie.
Onderzoek naar betekenis van religie bij slachtoffers van mensenhandel
Kennis over religie en spiritualiteit is essentieel in de omgang met migranten van West-Afrikaanse afkomst, zo blijkt uit onderzoek naar de betekenis van religie bij slachtoffers van mensenhandel in Nederland. Het onderzoek is uitgevoerd door prof. dr. Laurens ten Kate van de Universiteit voor Humanistiek samen met het Centrum tegen Kinder- en Mensenhandel en de Universiteit Leiden. Lees meer over het onderzoek.
'Leven met beperkingen brengt unieke kennis': Download de oratie van Alice Schippers
Het leven met beperkingen brengt veel unieke kennis die we in onze samenleving onbenut laten, aldus prof.dr. Alice Schippers, bijzonder hoogleraar Disability Studies aan de Universiteit voor Humanistiek. Het vakgebied Disability Studies beoogt deze kennis te herkennen, erkennen en ontsluiten. Dat vraagt wél creativiteit van de onderzoeker. Donderdag 7 oktober hield Schippers haar inaugurele rede Gouden verbindingen – Kennis ervaren, herkennen én erkennen in de Pieterskerk in Utrecht. Download haar oratie.
Wat iedereen moet weten over democratisch burgerschap
De Onderwijsraad adviseerde onlangs regering en parlement over de vrijheid van onderwijs en de zorg die de overheid heeft voor het onderwijs. Een aanbeveling is om democratisch burgerschap beter te doceren op scholen. Waarom eigenlijk? Hoogleraar Evelien Tonkens geeft antwoord. Zij publiceerde samen met Menno Hurenkamp het boek En nou mag ik even! Menno Hurenkamp is docent-onderzoeker en opleidingscoördinator van onze nieuwe master Burgerschap en Kwaliteit van Samenleven.
Bezoek onze Online Open Dagen in november!
Wil je meer te weten komen over de bachelor Humanistiek? Bezoek dan onze online Open Dag op zaterdag 13 november. Ben je nieuwsgierig naar de nieuwe master Burgerschap en Kwaliteit van Samenleven, of wil je meer weten over de master Humanistiek of Zorgethiek en Beleid? Je hoort er alles over op de online Masteravond op donderdag 25 november 2021. Meld je aan!
Coördinator is kundige spil in netwerk van palliatieve terminale zorg door vrijwilligers
In de palliatieve terminale zorg zijn duizenden vrijwilligers actief. Coördinatoren vormen een belangrijke schakel tussen de professionele zorg en die van de vrijwilligers. Zij hebben een ingewikkelde taak, maar kunnen deze over het algemeen goed aan. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door Ben Vruggink en hoogleraar Gaby Jacobs van de Universiteit voor Humanistiek. Lees meer over het onderzoek.
Met lichaam en geest: over het gebruik van rituelen door geestelijk verzorgers
In een nieuwe publicatie van het UCGV lees je hoe rituelen mensen op kwetsbare momenten kunnen helpen en waarom een grotere kennis van rituelen bij geestelijke verzorgers belangrijk is. Psychologe Joanna Wojtkowiak van de Universiteit voor Humanistiek droeg twee hoofdstukken bij aan deze bundel. Lees meer over het boek.
Superveel vrienden en toch eenzaam: wat doe je eraan?
Je kunt superveel vrienden hebben, fijne contacten om je heen, maar je kunt je toch eenzaam voelen. Masterstudente Kyra Haerkens schreef onlangs haar scriptie over eenzaamheid bij jongeren. Zij sprak hierover ook op het festival Strong Together in de Week tegen Eenzaamheid. Download haar scriptie en kijk haar presentatie terug.