Superveel vrienden en toch eenzaam. Wat doe je er aan?
15 oktober 2021
Er is een vorm van eenzaamheid die hoort bij het bestaan. Dat heet existentiële eenzaamheid. Deze vorm van eenzaamheid laat zich niet altijd zomaar oplossen of bestrijden. Dan gaat het er veel meer om dat je je leert te verhouden tot je eenzaamheid. Ook jongeren kampen hiermee. Er is alleen nog maar weinig onderzoek gedaan naar hun ervaringen.
Kyra Haerkens, student van de master Humanistiek, schreef er een scriptie over. Ze verrichtte onderzoek onder jongeren bij Stichting Join Us, een stichting die jongeren helpt die eenzaam zijn. Wat zijn de ervaringen, welke behoeften hebben de jongeren, en hoe kan Joinus hen hierbij ondersteunen? De masterthesis van Kyra Haerkens heet Eenzaamheid als disconnectie. Aan de hand van een literatuurstudie en empirisch onderzoek brengt zij de ervaringen in beeld van jongeren die te kampen hebben met existentiële eenzaamheid. Haar scriptiebegeleider was prof. dr. Anja Machielse.
Kyra gaf ook een presentatie over over eenzaamheid bij jongeren op het festival Strong Together op 5 oktober 2021. Dit evenement vond plaats in het kader van de Week tegen eenzaamheid.
Kijk haar presentatie terug (vanaf 1.10.42):
Lees ook het interview van Zorg + Welzijn met Kyra Haerkens: Hoe help je jongeren die last hebben van existentiële eenzaamheid? (alleen voor abonnees).
Nieuwsgierig naar onze masteropleidingen?
Donderdag 25 november hebben we onze Masteravond!
Kyra Haerkens schreef onlangs haar master-thesis over eenzaamheid bij jongeren. Zij gaf hierover ook een presentatie op het festival Strong Together.