Vitale Woongemeenschappen (afgerond)
- Start: 1 april 2020
- Eind: 1 april 2022
- Status: afgerond
Wooncomplexen voor ouderen hebben vaak voorzieningen om de sociale kwaliteit te vergroten. Slechts een klein deel van de bewoners maakt hier gebruik van en veel ouderen vereenzamen. De gemeente Rotterdam heeft daarom het traject ‘Vitale woongemeenschappen’ in gang gezet. In dit onderzoek wordt de aanpak geëvalueerd.
Beschrijving
De Nederlandse overheid stimuleert ouderen zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar zelfstandige woonruimte zijn in veel gemeenten wooncomplexen specifiek voor ouderen gelabeld. Deze complexen beschikken vaak over extra voorzieningen, zoals een ontmoetingsruimte, om de sociale kwaliteit in het complex te vergroten. Uit onderzoek blijkt echter dat slechts een klein deel van de bewoners gebruik maakt van deze ruimten en dat veel ouderen vereenzamen. Dit is ook het geval in Rotterdam.
Daarom heeft de gemeente Rotterdam trajecten ‘Vitale woongemeenschappen’ in gang gezet in vijf wooncomplexen voor ouderen. Doel van de trajecten is het versterken van de onderlinge betrokkenheid in de wooncomplexen, het stimuleren van onderlinge contacten, het verbeteren van de leefsfeer, en het verminderen van eenzaamheid. In het onderzoek wordt de aanpak geëvalueerd.
Zie ook
Nieuwsbericht: Professionele ondersteuning noodzakelijk voor vitaliteit woongemeenschappen ouderen
Rapport “We hopen dat het leuker en gezelliger wordt.” Vitale woongemeenschappen in Rotterdamse ouderencomplexen.
Onderzoeker
Prof. dr. Anja Machielse (projectleider)
Partners
Diverse woningcorporaties en welzijnsinstellingen in Rotterdam.
(Mede)financiering
Gemeente Rotterdam, Programma “Ouder en Wijzer”.Contact
Prof. dr. Anja Machielse, A.Machielse@UvH.nl.
De gemeente Rotterdam begon het traject ‘Vitale woongemeenschappen’ om de sociale kwaliteit in wooncomplexen voor ouderen te vergroten. In dit onderzoek wordt de aanpak geëvalueerd.