De mens centraal
Socioloog Thomas Kampen vertelt in een podcast van het Betweter Festival over zijn onderzoek naar de bijstand. Hij gaat onder meer in op de vraag: Hoe voorkom je dat de overheid mensen als een nummer of voorwerp behandelt? Kampen sprak hierover op 30 september 2022 in Tivoli/Vredenburg.
'Als je waardigheid nou als de menselijke maat neemt, als een soort ondergrens waar mensen niet doorheen mogen zakken, waar de publieke dienstverlening niet aan mag komen. Zo ben ik naar de bijstand gaan kijken en op zoek gegaan naar voorbeelden waar dat wel gebeurt. En gaan kijken: hoe komt dat dan, wat zit daarachter?'
Een schrijnend voorbeeld dat hij noemt is 'De stofzuiger van Hanny', waarover hij vorig jaar ook een essay heeft geschreven. Deze bijstandsgerechtigde vrouw kwam in aanmerking voor bijzondere bijstand omdat haar stofzuiger stukging. Eerst kreeg ze als antwoord: 'Je kunt toch ook vegen?' Toen Hanny doorzette, kreeg ze te horen dat ze maar met de kapotte stofzuiger achterop naar de Sociale Dienst moest om te demonstreren dat hij echt kapot was. Een situatie die zij als erg vernederend beleefde.
In de podcast gaat Thomas Kampen in gesprek over een humane overheid. Luister hier (duur: 22 minuten):
Onze masterprogramma's
Lees meer over de masters van de Universiteit voor Humanistiek:
Nader kennismaken met onze opleidingen? Kom naar een van onze Open Dagen (in november en maart)!
Socioloog Thomas Kampen vertelt in een podcast van het Betweter Festival over zijn onderzoek naar de bijstand. Hij gaat onder meer in op de vraag: Hoe voorkom je dat de overheid mensen als een nummer of voorwerp behandelt?