Hoorcolleges Online
Word wijzer vanuit je luie stoel. Bekijk of beluister colleges en optredens van docenten van de UvH. Alle hoorcolleges en lezingen zijn verwant aan de twee thematische pijlers waar humanistiek om draait: zingeving en humanisering.
Gaby Jacobs in gesprek met Jim van Os: Hoe krijgen we zingeving terug in de samenleving?
Tijdens de achtste editie van het Betweter Festival in Utrecht hielden Gaby Jacobs (hoogleraar Geestelijke Verzorging aan de Universiteit voor Humanistiek) en Jim van Os (hoogleraar Psychiatrie bij UMC Utrecht) een warm pleidooi om zingeving weer een grotere rol te geven in ons leven.
Beter zorgen voor de zorg
Zorg is overal. Van de verpleger die dagelijks billen afveegt tot de mantelzorger die boodschappen doet voor een dierbare. Maar waarom zorgen we er dan zo slecht voor? Hoe geven we de zorg de waardering die het verdient? Op het Betweterfestival spraken Volkskrantcolumnist en verpleger Thomas van der Meer en socioloog Femmianne Bredewold van de Universiteit voor Humanistiek (foto) over onze zorg voor de zorg.
De mens centraal
Socioloog Thomas Kampen vertelt in een podcast van het Betweter Festival over zijn onderzoek naar de bijstand. Hij gaat onder meer in op de vraag: Hoe voorkom je dat de overheid mensen als een nummer of voorwerp behandelt?
Wie zorgt er voor de mantelzorgers? Met Menal Ahmad en Femmianne Bredewold
Studium Generale organiseerde een avond met als onderwerp 'Wie zorgt er voor de mantelzorger?'. Sprekers zijn Menal Ahmad, Femmianne Bredewold en Femke de Kievit.
Wie is er bang voor afhankelijkheid?
Tijdens de vijfde editie van het Betweterfestival in Tivoli/Vredenburg ontmaskerde filosoof Simon van der Weele de mens als een hopeloos afhankelijk wezen. Wat valt er te winnen als we dit durven te omarmen?
Hoe word ik een goed mens? Podcast met Carmen Schuhmann over Iris Murdoch
Op de Utrechtse Dag van de Filosofie ging Carmen Schuhmann van de Universiteit voor Humanistiek in gesprek met Studium Generale van de Universiteit Utrecht over de moraal filosofie van Iris Murdoch. Wat zien we als we ons ego loslaten?
Jongeren en eenzaamheid
Welke soorten eenzaamheid zijn er? Wat is huidhonger precies? Hoe kun je jezelf toch gezien voelen terwijl je afstand moet houden? Hoogleraar Anja Machielse gaf een proefcollege over eenzaamheid, tijdens de bachelor open dag.
Het dilemma van vrijheid en verbondenheid
We willen als mensen graag vrij zijn. Tegelijk hebben we een grote behoefte om ergens bij te willen horen. Het is een dilemma dat een rol speelt in onze cultuur sinds we ons in het laatste millennium voor Christus afwendden van de aloude godenwereld.
Wat is goed werk en wie bepaalt dat?
Wat is goed werk? Hoe bepalen we wat goed werk is? En: wie bepaalt dat? Thomas Kampen gaat in op drie logica's die de Amerikaanse socioloog Eliat Freidson hiervoor ontwikkelde. Deze vormen een handig raamwerk om professionele praktijken te onderzoeken, zoals studenten in het derde jaar van de bachelor Humanistiek ook gaan doen.
Bestaat de ziel?
Voor de ziel bestaat geen 'hard' wetenschappelijk bewijs. Niemand heeft haar ooit gelokaliseerd. Waarom is de ziel dan toch nog springlevend in onze ervaring? Prof.dr. Carlo Leget is hoogleraar Zorgethiek. Tijdens het Betweter Festival gaf hij antwoord op de vraag: Is de ziel feit of fictie?
Houden we ons te veel bezig met de dood?
Tijdens de vierde editie van het Betweterfestival in Tivoli/Vredenburg liet cultuur psychologe Joanna Wojtkowiak zien wat het ons kan opleveren om onze fixatie met de dood even te laten varen en nader stil te staan bij onze geboorte.
Hoe gezond zijn onze ideeën over gezondheid?
Van glutenvrij dieet tot maandelijkse marathon. Mensen gaan behoorlijk ver om zo gezond mogelijk te leven. Maar wat is gezond eigenlijk? En wie bepaalt dat? Op filosofische en persoonlijke gronden daagt zorgethicus dr. Alistair Niemeijer (UvH) je ideeën over gezondheid uit. Bekijk het 10 minuten college dat hij gaf op het Betweterfestival in Tivoli/ Vredenburg (editie 2018).