Deze website maakt gebruik van cookies

UvH Nieuwsbrief (14 juli 2020)

Opening Academisch Jaar: Erkennen & waarderen


Maandag 31 augustus viert de Universiteit voor Humanistiek in de Pieterskerk de (online) Opening van het Academisch Jaar met de feestelijke bijeenkomst Erkennen en waarderenIn dit landelijke project zoeken de samenwerkende universiteiten en onderzoeksinstellingen naar een nieuwe balans in het waarderen van medewerkers. Voor de UvH dit een belangrijk thema waar we komend jaar veel aandacht aan zullen besteden. Samen op zoek naar evenwicht: daarmee starten we het nieuwe academisch jaar. Lees verder en meld u aan om er bij te zijn, in de kerk of online. 

Hoe filosoof Levinas kan helpen in het ongemakkelijke gesprek over racisme


Rond de demonstraties van Black Lives Matter blijkt weer dat discussies over racisme ongemakkelijk en lastig zijn. Voor nrc gingen oud UvH promovendus Liesbeth Levy en schrijver Abdelkader Benali met elkaar in gesprek over hoe de Franse filosoof Emmanuel Levinas daarbij kan helpen. Liesbeth Levy is directeur van de stichting Lokaal en promoveerde onlangs aan de Universiteit voor Humanistiek op een onderzoek naar democratische initiatieven in Rotterdam en de filosofie van Levinas en Martin Buber. Lees meer over het gesprek.

Vijf directeuren in gesprek over het humanisme van de 21ste eeuw

Joke van Saane
Humanitas bracht in het kader van zijn 75-jarige jubileum vijf directeuren van de grootste humanistische organisaties in Nederland bij elkaar, waaronder Joke van Saane, rector van de Universiteit voor Humanistiek. Via Skype gingen zij in gesprek over gedeelde waarden, uitdagingen én kansen van deze Humanistische Alliantie anno 2020. Lees het gesprek op de website van Human.

Ruud Meij vertelt Trouw over het Moreel Archief Corona


Tijdens de coronacrisis moesten medewerkers in de zorg soms moeilijke keuzes maken. Nu komt er tijd voor reflectie: "Heb ik goed gehandeld, wat had ik anders moeten doen?" Het Moreel Archief Corona wil deze gewetensvragen inventariseren via interviews met medewerkers van ziekenhuizen, verpleeghuizen en jeugdzorg. Ruud Meij, verbonden aan de Universiteit voor Humanistiek en partner van kenniscentrum G&I Nederland, vertelt Trouw meer over het initiatief. Lees het interview op de website van Trouw.

De laatste aflevering van de Podcast Wijsneuzen


Het blog Wijsneuzen van Trouw kwam de afgelopen maanden met speciale afleveringen gewijd aan de corona-pandemie. Een serie van 15 gesprekken van Trouw journalist Frits van Exter met Menno Hurenkamp, universitair docent politicologie aan de Universiteit voor Humanistiek. Vorige week verscheen de laatste, over de lessen die we leerden. Bekijk en beluister de afleveringen.