UvH nieuwsbrief (14 april 2022)
Onderzoek: Aandacht nodig voor impact coronacrisis op maatschappelijke positie van mensen met een licht verstandelijke beperking
Vandaag, 14 april, verschijnt het onderzoeksrapport Beperkt meedoen van onderzoekers van de Universiteit voor Humanistiek. Het onderstreept dat er onvoldoende aandacht is geweest voor de invloed van de pandemie en het crisisbeleid op bewoners van woongroepen en mensen met ambulante begeleiding. Het is belangrijk dat de overheid oog heeft voor de gevolgen die de crisis nu nog heeft voor mensen met een beperking en ervoor zorgt dat hun maatschappelijke positie wordt versterkt. Je kunt het rapport downloaden en een animatie bekijken op de website van de UvH.
Bildung in het vmbo: bekijk de nieuwe website!
Hoe integreer je bildung in het vmbo? De Universiteit voor Humanistiek onderzoekt en ontwikkelt deze vraag samen met leerkrachten in het vmbo en vier hogescholen (Fontys Hogescholen, HAN, Windesheim en HU). De opbrengsten van dit project verschijnen op de net gelanceerde website bildungvmbo.nl. Interessante handreikingen voor onder andere leerkrachten, beleidsmedewerkers en schoolleiders! Lees meer hierover.
Vanavond: Studium Generale over slavernijverleden met Nicole Immler
Studium Generale heeft een driedelige serie over ons slavernijverleden. De lezing van donderdagavond 14 april heeft als onderwerp: 'Slavernij: hoe herstellen we historisch onrecht?'. Nicole Immler (UvH), René Koekkoek (UU) en Urwin Vyent (NiNsee) spreken over excuses, erkenning en herstel. In de Bibliotheek Neude vanaf 20:00 uur, gratis toegang. Meer over de lezing.
Hoe word ik een goed mens? Laat je inspireren door deze podcast!
Wat zien we als we ons ego loslaten? Carmen Schuhmann van de Universiteit voor Humanistiek vertelt in deze podcast over haar favoriete passage van Iris Murdoch. Zij ging op de Utrechtse Dag van de Filosofie in gesprek met Erwin Maas van Studium Generale. Beluister de podcast Het Ezelsoor.
Boekje over betekenisvol contact in vrijwilligerswerk
Met het boekje Wie ben ik als ik niet langer ben wie ik was? vragen onderzoekers Laurine Blonk, Femmianne Bredewold en Anja Machielse aandacht voor de unieke waarde van vrijwilligerswerk. Die ligt ook in wie we kunnen zijn en worden door de relaties die ontstaan. De publicatie is gebaseerd op het lopende promotieonderzoek van Laurine Blonk naar betekenisvol contact in het vrijwilligerswerk met ouderen. Lees meer over het boekje.
Praktische handreikingen over aanpak van welzijnswerk in Rotterdam
Yke van der Schoor doet promotieonderzoek naar het welzijnswerk van Stichting Humanitas in Rotterdam die heeft gekozen voor een vernieuwende aanpak. Zij publiceerde onlangs twee praktische handreikingen over de aanpak van Humanitas. De handreikingen zijn bedoeld voor welzijnsorganisaties die hun interventies op een vergelijkbare manier willen inrichten. Bekijk de publicaties.
'Loting voor deelname aan wijkcomités is goed voor lokale democratie'
Rotterdam experimenteerde met loting voor burgers die zitting willen nemen in wijkcomités. Wat blijkt? Buurtbewoners maken serieus werk van hun rol als volksvertegenwoordiger. Wel vergt het extra ambtelijke inspanning. Maar dat is geen goede reden om deze participatieboost voor de lokale democratie te beëindigen, zo schrijven onderzoekers Susan Brand en Menno Hurenkamp op het platform Sociale Vraagstukken.
Leer meer over rituelen en inclusiviteit
Publicatie factsheet over corona en palliatieve zorg
Vanuit het eerder genoemde onderzoeksproject 'Zorgzaam uit de crisis' verscheen onlangs ook de factsheet 'Corona & palliatieve zorg'. De factsheet biedt een overzicht van recente onderzoeken naar de impact van het coronacrisisbeleid op de palliatieve zorg. Over de kwaliteit van de zorg in coronatijd komt een dubbel beeld naar voren en ook de eigen ervaringen van zorgverleners zijn gemengd. Vind meer informatie over deze publicatie en download factsheet op onze website.
Ruud Meij in gesprek met Oekraïne: 'Women and (the) war'
Filosoof en oud-docent Ruud Meij werkte lang samen met de Katholieke Universiteit in Lviv. Via het weblog Don’t give up Ukraine houdt hij contact met Oekraïense collega’s. Elke donderdagavond organiseert hij gesprekken via een livestream. Zo sprak hij met Sylvia Borren en Oksana Kis over 'Women and (the) war'. Kijk het gesprek terug. En kun je vanavond aanwezig zijn met het gesprek met Anatoliy Babynskyi en Heleen Zorgdrager.
Collegereeks 'Zorgethisch Analyseren' ook voor alumni
Ben je toe aan een update van je zorgethische kennis? Ben je benieuwd naar lopend onderzoek van onderzoekers/docenten van de UvH-vakgroep Zorgethiek en Beleid? Heb je zin om je analytische vermogens aan te scherpen, samen met onze huidige studenten? Kom dan gewoon weer college volgen! Bekijk de data en meld je aan.
Symposium Performing Equality in Care Work op 24 mei
Het symposium Performing Equality in Care Work op 24 mei wordt georganiseerd door de leerstoel Burgerschap en humanisering van de publieke sector. Keynote spreker is gastonderzoeker Jason Rodriquez (University of Massachusetts, Boston). Er zullen reacties zijn van Patrick Brown en Marjolijn Heerings. Bekijk het programma.
Symposium Wonderful Life op 24 mei
Het symposium Wonderful Life: nieuwe perspectieven op zingeving in de werkpraktijk vindt plaats op 24 mei in Driebergen. Keynote sprekers zijn onder meer Gerben Westerhof, Nele Jacobs, Hans Alma en Gaby Jacobs, hoogleraar Geestelijke Verzorging. Een van de workshops is Joanna Wojtkowiak over de kracht van rituelen. Meer informatie en aanmelden.
Lectorale rede Anne Goossensen bij HBO Drechtsteden over rouw en verlies
Anne Goossensen, hoogleraar Informele Zorg en Zorgethiek aan de Universiteit voor Humanistiek, is sinds september 2021 ook lector Transitie, Rouw & Verlies bij hogeschool HBO Drechtsteden in Dordrecht. Op 21 april 2022 zal zij haar lectorale rede uitspreken en is er een symposium over rouw, verlies & transitie. Programma en aanmelden.