Parallelsessie 4: Omgaan met tragiek en vergankelijkheid
Voorzitter van deze sessie: Lammert Jansma
- Sessie 1 - Dr. Sjaak Körver: “DOOD & VERDERF”. Wat doen geestelijk verzorgers, waarom en waartoe?
Dr. J.W.G. (Sjaak) Körver is universitair docent en supervisor aan de Tilburg School of Catholic Theology. Hij is hoofdredacteur van het Tijdschrift Geestelijke Verzorging, en – samen met prof. dr. Martin Walton – coördinator van het Case Studies Project Geestelijke Verzorging.
- Sessie 2 - Drs. Michael Kolen: Er staat een olifant in de kamer. Over ongeziene mogelijkheden voor goede zorg in de alledaagse omgang tussen zorgprofessionals en zorgontvangers.
Mede gebaseerd op zijn ervaringen als geestelijk verzorger in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking, werkte Michael Kolen in de afgelopen vijf jaar aan een zorgethisch georiënteerd, conceptueel en kwalitatief empirisch onderzoek naar de morele betekenis van de alledaagse omgang tussen zorgprofessionals en zorgontvangers.
Het betreft een onderzoek uitgevoerd binnen drie zorgorganisaties bij jongeren (18-27 jaar) met een licht verstandelijke beperking (IQ 50-85). De zorg aan deze groep wordt gekenmerkt door complexiteit en ambivalentie. Enerzijds bestaat ze uit het beschermen van lvb-jongeren en de samenleving, anderzijds uit het realiseren van een leven in vrijheid.
In zijn studie legt Kolen de alledaagse omgang tussen deze lvb-jongeren en hun zorgprofessionals open en laat daarmee zien hoe daarin een morele kenbron aanwezig is die een ‘oplossingkracht’ in zich draagt om met deze complexiteit en ambivalentie om te gaan. Een bron die in de hedendaagse zorg volgens Kolen veelal over het hoofd wordt gezien.
Hoewel dit onderzoek niet de praktijk van geestelijke verzorging als uitgangspunt heeft, hebben de resultaten mogelijk wel zeggingskracht voor de invulling van het vak binnen de context van moderne zorgorganisaties. In deze paralelsessie wordt, na een korte presentatie van het onderzoek, met de deelnemers op deze vraag gereflecteerd.
Drs. Michael Kolen werkt als adviseur zorgethiek /geestelijk verzorger bij Stichting Prisma, een organisatie die ondersteuning biedt aan mensen met een verstandelijke beperking. Hij is als PhD-student verbonden aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht.
- Sessie 3 - Drs. Benita Spronk: Moreel beraad vanuit het perspectief van de tragiek: wat betekent dit voor de geestelijke verzorging?
Drs. Benita Spronk werkt bij het VU medisch centrum.