Oratie Aagje Swinnen: Het kunstje van Hendrik Groen
Wat kan literatuur betekenen voor “goed” ouder worden als een morele levensstijl? Die vraag belicht prof. dr. Aagje M.C. Swinnen in de oratie die ze uitsprak op 1 november bij het aanvaarden van haar bijzondere leerstoel aan de Universiteit voor Humanistiek. Dat doet ze aan de hand van het fenomeen Hendrik Groen, twee fictieve dagboeken van een man boven de tachtig die zijn uitgegroeid tot bestsellers, en waarvan sinds kort op televisie een serie is begonnen.
Swinnen bestudeert wat recensenten over de dagboeken hebben geschreven, presenteert een interpretatie van Pogingen iets van het leven te maken vanuit het perspectief van de humanistische en literaire gerontologie en onderzoekt hoe 60-plussers in een leesclub zich tot dat boek verhouden. Door die drie leespraktijken samen te nemen krijgen we een beeld van de mate waarin en de wijze waarop Hendrik Groen tot levenskunst kan inspireren.
Prof.dr. Aagje M.C. Swinnen is bijzonder hoogleraar International Humanism and the Art of Living aan de Universiteit voor Humanistiek namens de stichting Socrates. Daarnaast is ze universitair hoofddocent aan de Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen van de Universiteit Maastricht. Swinnen schrijft over de beeldvorming van ouder worden in literatuur, film en fotografie; de manier waarop professionals in de kunsten het ouder worden ervaren; en de betekenis van creatieve benaderingen in dementiezorg. Ze is een van de grondleggers van heturopean Network in Aging Studies en het tijdschrift Age, Culture, Humanities.
Wat kan een populaire serie als die over Hendrk Groen betekenen voor “goed” ouder worden als een morele levensstijl? Die vraag belicht prof. dr. Aagje M.C. Swinnen aan de hand van het fenomeen Hendrik Groen, twee fictieve dagboeken van een man boven de tachtig die zijn uitgegroeid tot bestsellers, en waarvan sinds kort op televisie een serie is begonnen.