UvH nieuwsbrief (25 juni 2021)
6-8 juli: groot congres voor onderzoekers, zorgverleners en mensen met verstandelijke beperkingen
Van 5-8 juli komen ruim 800 prominente onderzoekers uit de hele wereld bij elkaar in Amsterdam om de laatste ontwikkelingen in onderzoek te bespreken als het gaat om mensen met verstandelijke beperkingen. Zij worden bij hun presentaties, discussies en debatten vergezeld door ouders, zorgverleners, beleidsmakers en mensen met verstandelijke beperkingen zelf. Het online congres van de International Association for the Scientific Study of Intellectual and Developmental Disabilities (IASSIDD) wordt georganiseerd door de Nederlandse NGO Disability Studies in Nederland, onder voorzitterschap van prof. dr Alice Schippers, bijzonder hoogleraar Disability Studies aan de Universiteit voor Humanistiek. Bekijk het volledige congresprogramma.
13 juli: presentatie Duurzaamheid van Burgerinitiatieven
Burgerinitiatief, geen beleidsmaker kan er nog omheen. Maar kun je op al die goedbedoelde inzet ook bouwen als ambtenaar? Aan de hand van de verschillende soorten reacties op de coronacrisis heeft promovendus Kors Visscher (samen met Evelien Tonkens, Margot Trappenburg, Neeltje Spit en Menno Hurenkamp) een analyse gemaakt van de factoren die doorslaggevend zijn voor de overlevingskansen van burgerinitiatief. Op dinsdag 13 juli presenteert Visscher zijn bevindingen in een digitale bijeenkomst voor ambtenaren uit Apeldoorn en Nijmegen. Lees meer en meld je aan.
Promotie: 'Heb meer oog voor ruimte tussen beleid en uitvoering in ontwikkelingssamenwerking'
In ontwikkelingssamenwerking gebeurt in de uitvoering op lokaal niveau vaak iets anders dan door donoren in hun beleid is vastgesteld. Dat is niet vreemd, aldus promovendus Cornélie van Waegeningh, want hier zit nog een grote ruimte tussen. Zij onderzocht professionals die juist in deze ruimte werken. Ze bepleit om de stem van deze professionals te versterken, opdat we beter begrijpen hoe ontwikkeling en samenwerking tot stand komen en waarom het resultaat mogelijk anders is dan het beleid beoogt. Maandag 21 juni verdedigde zij haar proefschrift Between shoes and slippers, Normative professionalisation in foreign aid giving aan de Universiteit voor Humanistiek. Lees meer.
Onderzoek: doodswens 75-plussers is veranderlijk
Uit nieuw onderzoek onder leiding van dr. Els van Wijngaarden blijkt dat de doodswens van 75-plussers die niet ernstig ziek zijn allerlei gradaties kent, veranderlijk is, en qua intensiteit sterk wisselt. Deze ‘golfbeweging’ is ook in eerdere studies geconstateerd. Bij slechts een klein deel van de 75-plussers met een doodswens is er sprake van een actuele vraag naar hulp bij zelfdoding. Opnieuw was er in de media veel aandacht voor dit onderzoek. Lees meer.
Nieuwe website over geschiedenis humanistische beweging
"Zorg voor het humanistisch erfgoed!", aldus Bert Gasenbeek, voormalig directeur van het Humanistisch Historisch Centrum, in een interviewfilm die hem werd aangeboden door de Universiteit voor Humanistiek bij zijn afscheid wegens pensionering. De informatie die hij met zijn centrum verzamelde over het Nederlandse en internationale humanisme, haar organisaties en haar geschiedenis, werd op Wereldhumanismedag openbaar gemaakt op de nieuwe website Digitaal Historisch Erfgoed. Lees meer, bekijk het interview en bezoek de website.
Kijk terug: boekpresentatie Opinitis ter ere van afscheid Joachim Duyndam
Iedereen lijkt overal iets van te vinden, en ook te móeten vinden. We staan met ons allen bloot aan een stortvloed van besmettelijke opinitis, die we overigens ook samen veroorzaken. Op 11 juni verscheen Opinitis, het (on)vermogen tot zelfstandig oordelen, onder redactie van hoogleraar prof.dr. Anja Machielse van de Universiteit voor Humanistiek en dr. Rudy Schreijnders. Het boek werd gepresenteerd, ter ere van het afscheid van hoogleraar Humanisme en filosofie Joachim Duyndam. Kijk de online boekpresentatie terug!
Nationale Studenten Enquête 2021: Opnieuw vér boven het landelijk gemiddelde!
"Trots en blij", is rector Joke van Saane. Want studenten van de Universiteit voor Humanistiek zijn opnieuw zeer tevreden over hun opleiding, zo blijkt uit de uitslag van de Nationale Studentenenquête (NSE). En dat na een intensief en ingewikkeld jaar. Studenten geven de universiteit op álle zes de hoofdthema’s een waardering die ruim boven het landelijk gemiddelde ligt. Zo vinden ze de inhoud van de opleiding actueel, uitdagend en veel ruimte geven voor eigen invulling. De docenten ervaren ze als zeer deskundig en betrokken. Ook de sfeer scoort erg hoog. Lees meer over de resultaten.
Subsidie ZonMw voor onderzoek naar leeftijdgrenzen binnen de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting
ZonMw heeft de subsidieaanvraag gehonoreerd voor het onderzoek 'Leeftijdsgrenzen in de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting (Wdkb)'. Hierin wordt gekeken naar een goede onderbouwing van de leeftijd waarop donorkinderen gegevens van de donor kunnen achterhalen. Het onderzoek onder leiding van prof. dr. Inge van Nistelrooij (Universiteit voor Humanistiek) loopt van 1 oktober 2021 t/m 30 september 2022. Lees meer.
Terugblik Participatielezing Thomas Kampen
‘Waarom moet iemand komen bewijzen dat de stofzuiger kapot is?' Dit vroeg socioloog Thomas Kampen zich af tijdens de Participatielezing De mens centraal in de bijstand die hij op 17 juni gaf. In een even scherpe als schrijnende analyse belichtte hij wat er mis is. Om van daaruit aan te geven hoe het beter kan: qua wetgeving en uitvoering. Bekijk een terugblik en een video-opname op de website van Movisie.
Personalia
Promovendus Simon van der Weele is geselecteerd voor een Fulbright Promovendus Beurs. Hierdoor kan hij 3 maanden onderzoek doen aan de Johns Hopkins University op het gebied van professionele zorg voor mensen met een ernstige verstandelijke beperking.In de media
- Menno Hurenkamp in de podcast Betrouwbare Bronnen over het verlies van traditionele volkspartijen als CDA en PvdA.
- Joke van Saane bij Omroep HUMAN over de serie Vrijdenkers, waarin zes voormalig gelovigen zich losmaakten van hun verstikkende omgeving.
- Aandacht voor het onderzoek onder leiding van Els van Wijngaarden in onder andere:
NRC, 10 juni: ‘Doodswens van 75-plussers ook zeldzaam en veranderlijk’
nu.nl, 11 juni: Ongeveer vijftienduizend 75-plussers zouden actieve doodswens hebben
Skipr, 11 juni: Doodswens 75-plussers komt zelden voor
CIP, 14 juni: Onderzoek: doodswens 75-plussers zeldzaam en veranderlijk
Deze maand op Zorgethiek.nu de online lezing van Joan Tronto: 'Zonder rechtvaardige samenleving geen goede zorg'
In haar paper ‘Beyond Wealth Care’ stelt de Amerikaanse zorgethica Joan Tronto dat de coronapandemie een schrijnend gebrek aan rechtvaardigheid en zorgzaamheid aan het licht brengt. Tronto presenteerde haar analyse afgelopen mei tijdens de tweejaarlijkse conferentie van het Care Ethics Research Consortium. Haar lezing is nu online beschikbaar.