Adviescommissie Brenninkmeijer: betrek Nederlanders bij klimaatplannen met burgerforum
22 maart 2021
Het kabinet had de onafhankelijke adviescommissie gevraagd te onderzoeken hoe burgers beter betrokken kunnen worden bij het klimaatbeleid. En welke rol burgerfora daarin kunnen spelen. Aanleiding hiervoor was een motie van Tweede Kamerlid Agnes Mulder (CDA). Een burgerforum is een democratisch proces, waarbij een representatieve groep burgers beleid bedenkt of hierover adviseert. Verschillende landen gebruiken dit al.
Veel burgers willen betrokken zijn bij de besluitvorming over klimaatbeleid, signaleert de commissie. Maar de manier waarop burgers traditioneel mee kunnen praten, zoals tijdens een inspraakavond, is weinig bevredigend. Bewoners merken dan dat er al plannen gemaakt zijn, en de invloed die ze dan nog kunnen uitoefenen is vaak maar klein. Een burgerforum kan helpen. De commissie benadrukt wel dat vooraf duidelijk moet zijn wat er met de inbreng van de burgers wordt gedaan. “Een burgerforum mag niet vrijblijvend zijn.” Ook is het belangrijk dat er lokaal goed geluisterd wordt naar alle belangen en dat ook de grote, stillere middengroepen aan het woord komen, in plaats van alleen actievoerders. Een burgerforum kan de dialoog op gang brengen.
Het eindrapport Betrokken bij klimaat van de adviescommissie is op zondag 21 maart 2021 gepubliceerd. De adviescommissie was ingesteld door de ministerraad. Zij kozen voor ervaringsdeskundigen en wetenschappers met kennis van burgerparticipatie op het gebied van klimaat en energie.
Leden van de adviescommissie
Alex Brenninkmeijer, voorzitter, voormalig nationaal ombudsmanJetske Bouma van het Planbureau voor de Leefomgeving
Eefje Cuppen van de Universiteit Leiden
Ferenc van Damme van de Provincie Overijssel
Frank Hendriks van Tilburg University
Kristel Lammers van het Nationaal Programma RES
Werner Schouten van de Jonge Klimaatbeweging
Evelien Tonkens van de Universiteit voor Humanistiek
Wendelin Wielenga van de gemeente Súdwest-Fryslân
Download het rapport op de website van het ministerie.
Lees ook:
Het is belangrijk dat de samenleving betrokken is bij het bedenken en uitvoeren van klimaatbeleid. Een onafhankelijke adviescommissie onder leiding van voormalig ombudsman Alex Brenninkmeijer, en met onder anderen hoogleraar Evelien Tonkens van de Universiteit voor Humanistiek, deed hier onderzoek naar en schreef er een advies over.