Drie tips als je voor het eerst gaat stemmen

6 maart 2018
Je bent 18 jaar en kunt voor het eerst stemmen. Wat doe je? Laat je het volledig aan je voorbij gaan, of duik je toch dat stemhokje in? En als je daar dan staat, wat kies je? Universitair docente Isolde de Groot helpt je op weg:
"In onze moderne tijd moet je voortdurend beslissingen nemen over wat je wilt met je leven: Ga ik studeren of ga ik reizen? Wat wil ik studeren? In welk land wil ik wonen? Al die keuzes en de druk om ‘het goede’ te kiezen kunnen je behoorlijk aanvliegen.
Zo word je als 18-jarige zo vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen geconfronteerd met de vraag: Op wie ga ik stemmen? Je kunt deze vraag natuurlijk naast je neer leggen. Maar je kunt hem ook oppakken en er eens rustig over nadenken. Want wat betekent het eigenlijk voor jou om in een democratie te wonen? Hoe kun je tegen de onderwerpen van de verkiezingen aankijken?
In de bachelor cursus ‘Levensloop in context’ laat ik mijn studenten nadenken over tips die ze, op basis van literatuur, zouden willen meegeven aan jongeren die voor het eerst gaan stemmen. Zelf wil ik graag drie tips meegeven, zodat je net even iets verder kijkt:
- Bedenk welke waarden voor jou het belangrijkst zijn. Als je een kieswijzer invult, kan het zijn dat de partij die als eerste in je resultaten verschijnt toch niet bij jou past: de kieswijzer kijkt namelijk niet naar deze waarden.
- Kijk ook eens naar de bijdrage die partijen leveren aan internationale politieke verhoudingen. Dat klinkt misschien saai en ver weg, maar als je hecht aan de bescherming van privacy of het bestrijden van milieuvervuiling, dan is het goed om te beseffen dat je hier als individueel land weinig aan kunt doen.
- Simpele oplossingen en oneliners klinken fijn, maar bekijk ze eens van meerdere kanten. Lossen ze daadwerkelijk een probleem op? Onze tijd kent ingewikkelde maatschappelijke problemen die vaak niet met een simpel antwoord op te lossen zijn. Toen Geert Wilders vorig jaar voorstelde om de grenzen dicht te gooien, riep Arjan Lubach op tot het stellen van de vraag: Hoe dan? Ik zou daar aan toe willen voegen: Waartoe dan? Vraag je bij voorgestelde oplossingen ook af hoe deze zich verhouden tot democratische principes, waarvan we zeggen dat we die belangrijk vinden, zoals gelijkheid en vrijheid. Draagt de oplossing bij aan een humanere wereld?"
Isolde de Groot is universitair docente Educatie aan de Universiteit voor Humanistiek. De tips zijn gebaseerd op het werk van denkers als Gert Biesta, Chantal Mouffe en Martha Nussbaum. De bachelorcursus gaat over ons moderne leven, waarbij we steeds meer te maken krijgen met keuzes.
Meer weten over de bachelor Humanistiek en de vakken die je krijgt?
Bekijk een beschrijving van het programma en een overzicht van de vakken.
Nieuwsgierig naar deze universiteit?
Je bent 18 jaar en kunt voor het eerst stemmen. Wat doe je? Laat je het volledig aan je voorbij gaan, of duik je toch dat stemhokje in? En als je daar dan staat, wat kies je? Universitair docente Isolde de Groot helpt je op weg met drie tips uit haar cursus.