Deze website maakt gebruik van cookies

Ruud Meij vertelt Trouw over het Moreel Archief Corona


8 juli 2020


Tijdens de coronacrisis moesten medewerkers in de zorg soms moeilijke keuzes maken. Nu komt er tijd voor reflectie: "Heb ik goed gehandeld, wat had ik anders moeten doen?" Het Moreel Archief Corona wil deze gewetensvragen inventariseren via interviews met medewerkers van ziekenhuizen, verpleeghuizen en jeugdzorg. Ruud Meij, verbonden aan de Universiteit voor Humanistiek en partner van kenniscentrum G&I Nederland, vertelt Trouw meer over het initiatief.


Volgens Ruud Meij kunnen de ervaringen van medewerkers gebruikt worden om nog eens goed naar de protocollen te kijken. Maar het gaat ook om de emotionele aspecten: "Met het archief willen we opsporen wat de morele emoties zijn rond bepaalde beslissingen. Of er sprake is van schuldgevoelens." Als dat zo is, kunnen zorginstellingen bijeenkomsten organiseren waar personeel met elkaar kan praten. Want, zo stelt Meij: "Zorgmedewerkers hoeven dit niet in hun eentje te verwerken."

Verder lezen

Lees het artikel op Trouw.nl: 

Zorgmedewerkers beginnen te reflecteren op wat er is gebeurd tijdens de coronacrisis


Foto van Tom Barrett via Unsplash

Het Moreel Archief Corona wil de gewetensvragen van zorgmedewerkers tijdens de coronacrisis inventariseren. Ruud Meij, verbonden aan de Universiteit voor Humanistiek, vertelde hierover in Trouw.