Leven in tijden van versnelling: lezing van filosoof Hartmut Rosa
8 januari 2018
Stress, burnout en vervreemding: volgens de bekende filosoof en socioloog Hartmut Rosa zijn dit allemaal symptomen van onze steeds snellere levenswijze. In het essay Leven in tijden van versnelling beschrijft hij de verschillende oorzaken van deze versnelling en geeft hij een filosofisch antwoord. Op 30 januari 2018 komt Rosa naar de Universiteit voor Humanistiek.
Het leven gaat sneller. De snelheid van de technologische innovatie neemt toe, maatschappelijke posities en waarden veranderen in hoog tempo en door het toegenomen aantal keuzes dat we tegenwoordig hebben, zijn we steeds onderweg naar meer en nieuwer. Volgens Hartmut Rosa leiden deze versnellingen tot een nieuw soort vervreemding: we raken steeds verder van onszelf verwijderd.
Rosa's antwoord hierop is een pleidooi voor resonantie, een ervaring waarin de mens zelf geen actieve rol speelt, maar die hem overkomt. Een ervaring waarin de wereld op zichzelf zin heeft. Hiervoor hebben we volgens Rosa drie bronnen ter beschikking: religie, kunst en natuur.
Op 30 januari komt Hartmut Rosa naar de Universiteit voor Humanistiek. Hij geeft een lezing en verzorgt een workshop. Hartmut Rosa is als hoogleraar Sociologie verbonden aan de Universiteit van Jena. Hij is auteur van onder meer Social Acceleration. A New Theory of Modernity(2013) en Resonanz. Eine Soziologie der Weltbeziehung (2016), waarvoor de Tracatus 2016 won, een Duitse prijs voor filosofische essaykritiek. De eerste Nederlandse vertaling van zijn werk heet Leven in tijden van versnelling. Een pleidooi voor resonantie.
'Leven in tijden van versnelling' is een essay van de bekende Duitse socioloog en filosoof Hartmut Rosa over het moderne leven: een filosofisch antwoord op onze steeds snellere levenswijze. Op 30 januari komt Rosa naar de Universiteit voor Humanistiek.