Andreas Weber: `Wederkerigheid is de kern van ons bestaan'
3 februari 2022
Al het leven op aarde is onlosmakelijk met elkaar verbonden, zo stelt filosoof en bioloog Andreas Weber. Wij mensen vormen slechts een klein onderdeel van dit grotere geheel. Maar juist die afhankelijkheid en wederkerigheid hebben we in het westerse denken sterk verwaarloosd. We zijn mensen gaan zien als een rationeel wezen met een eigen autonomie, en hebben de natuur vaak gereduceerd tot iets functioneels. Ook in ons wetenschappelijke denken ontbreekt vaak een ervaring van aliveness, zoals hij dit noemt. Wat als we nu erkennen dat relaties van wederkerigheid de kern van ons bestaan vormen?
Tijdens onze 33e Dies Natalis op vrijdag 28 januari onderzochten we morele vragen in relatie tot onze klimaatcrisis. De keynote werd verzorgd door bioloog en filosoof Andreas Weber die een ‘Enlivenment’ perspectief ontwikkelde als alternatief voor het Verlichtingsdenken. Weber ontvouwt een wereldbeeld dat is gebaseerd op de fundamentele interdependentie en verwevenheid van bestaansvormen op deze planeet. Dit perspectief werpt een nieuw licht op ons denken, handelen en voelen. Ook laat het ons anders kijken naar de samenhang tussen natuur, cultuur en politiek.
Kijk terug:
Andreas Weber is een bioloog, filosoof en publicist. Hij doceert onder andere aan de University of Fine Arts, Berlijn, en is gastdocent aan de University of Gastronomic Sciences in Pollenzo, Italië. Hij schreef bijvoorbeeld Enlivenment: Towards a Fundamental Shift in the Concepts of Nature, Culture and Politics (2013), The Biology of Wonder: Aliveness, Feeling, and the Metamorphosis of Science 2016), en Biopoetics: Towards an Existential Ecology (2016).
Lees meer in het verslag van Vivianne Baur op Zorgethiek.nu:
https://www.zorgethiek.nu/verweven-leven-een-andere-kijk-op-ons-bestaan/
Al het leven op aarde is onlosmakelijk met elkaar verbonden, zo stelt filosoof en bioloog Andreas Weber. Wij mensen vormen slechts een klein onderdeel van dit grotere geheel. Maar juist die afhankelijkheid en wederkerigheid hebben we in het westerse denken sterk verwaarloosd.