Deze website maakt gebruik van cookies

Els van Wijngaarden: ‘Eindelijk zicht op mensen met een doodswens die niet ernstig ziek zijn’


29 februari 2020


Eind januari verscheen het PERSPECTIEF-onderzoek naar de aard en omvang van de doodswens bij ouderen die niet ernstig ziek zijn, uitgevoerd onder leiding van onderzoeker Els van Wijngaarden van de Universiteit voor Humanistiek. Het is wereldwijd het eerste grootschalige onderzoek naar de aard en de omvang van deze doodswens, en heeft veel stof doen opwaaien. In een stroom artikelen, columns en commentaren zijn de uitkomsten van het onderzoek besproken. 


Een van de reacties was een bijdrage op Sociale Vraagstukken van Karin Wittebrood, Han Diesfeldt en Eddy Houwaart, leden van de Wetenschappelijke Adviescommissie van de Nederlandse Vereniging Vrijwillig Levenseinde, NVVE. Namens het onderzoeksteam schreef Els van Wijngaarden een reactie op hun stuk. U kunt deze bijdragen lezen op de website van Sociale Vraagstukken.


Lees meer over de uitkomsten van het PERSPECTIEF onderzoek.


Bekijk een selectie van reacties op het onderzoek in de media.


Het PERSPECTIEF-onderzoek is onder leiding van dr. Els van Wijngaarden uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit voor Humanistiek en het Julius Centrum van het UMCU in opdracht van het ministerie van VWS en gefinancierd door ZonMw. De betrokken onderzoekers zijn: dr. Els van Wijngaarden (UvH), dr. Ghislaine van Thiel (UMCU), dr. Alfred Sachs (UMCU), prof. dr. Carlo Leget (UvH), dr. Cuno Uiterwaal (UMCU), drs. Iris Hartog (UvH), drs. Vera van den Berg (UvH) en drs. Margot Zomers (UMCU).Het PERSPECTIEF onderzoek naar de aard en omvang van de doodswens bij ouderen die niet ernstig ziek zijn, heeft veel stof doen opwaaien. Een van de reacties was een bijdrage op Sociale Vraagstukken van Karin Wittebrood, Han Diesfeldt en Eddy Houwaart, leden van de Wetenschappelijke Adviescommissie van de Nederlandse Vereniging Vrijwillig Levenseinde, NVVE. Namens het onderzoeksteam schreef Els van Wijngaarden een reactie op hun stuk.