Deze website maakt gebruik van cookies

Burgerschap en humanisering van de publieke sector

Going back with a mission

  • Periode: november 2019 - november 2020
  • Status: lopend

Interdisciplinair onderzoek naar de impact en betekenis van terugkeerreizen op veteranen naar voormalig Joegoslavië, in samenwerking met LUMC University of Leiden en het Ministerie van Defensie (Veteraneninstituut).

Beschrijving

Er bestaan veel aannames over de positieve werking die een terugkeerreis heeft op de kwaliteit van leven van een veteraan, maar het bewijs hiervoor ontbreekt. Dit voorgestelde interdisciplinaire onderzoek richt zich op de impact van terugkeerreizen op veteranen naar voormalig Joegoslavië. 


In deze interdisciplinaire studie vanuit de psychiatrie, (klinische) psychologie, humanistiek, geestelijke verzorging en maatschappelijk werk wordt de betekenis van terugkeerreizen voor veteranen onderzocht. Hierbij wordt ook het thuisfront meegenomen. In groepsverband zullen gedurende een periode van 2 jaar een aantal kleine groepen veteranen uitgenodigd worden voor een begeleide 5-daagse groepsgewijze terugkeerreis. 


De opgedane kennis zal worden benut voor onderzoek naar kwaliteit van leven, om best practices van terugkeerreizen te ontwikkelen, de theorie over zingeving en moral injury te verbeteren, en kennis over de impact op het thuisfront te benutten in bestaande behandelprogramma's. Een belangrijk aspect is kennis over zingeving en theorievorming over rituelen. De resultaten worden ook gebruikt om de positie van terugkeerreizen in behandelprogramma’s te bepalen.

Onderzoekers

Projectleiders
  • Prof. Dr. Eric Vermetten, LUMC University of Leiden; Ministerie van Defensie; Veteraneninstituut
  • Nicole Immler, Universiteit van Humanistiek
Projectteam
  • Sri Driessen, Onderzoeker, LUMC University of Leiden
  • Ron Deelen, Adviseur, Veteraneninstituut
  • Serge Jansen, Adviseur, Veteraan, Bosnië 

Partners

  • LUMC Universiteit van Leiden
  • Veteraneninstituut; Ministerie van Defensie

(Mede)financiering

LZV, R&D aanvraag - Wetenschappelijk onderzoek in het kader van de Onderzoeksagenda Veteranenzorg Defensie

Zie ook

Onderzoek naar de betekenis van terugkeerreizen voor veteranen

Contact

Nicole Immler (n.immler@uvh.nl)

Interdisciplinair onderzoek naar de impact en betekenis van terugkeerreizen op veteranen naar voormalig Joegoslavië, in samenwerking met LUMC University of Leiden en het Ministerie van Defensie (Veteraneninstituut).