‘Je leert veel over jezelf en anderen’
Siri Hübner, bachelorstudent Humanistiek
‘Al rond mijn vijftiende las ik over iemand die Humanistiek studeerde en ik zocht de studie meteen op. Ik was toen aan het twijfelen of ik later psychologie, sociologie of filosofie zou willen studeren, of misschien naar de kunstacademie zou gaan. Bij Humanistiek sprak het me aan dat werken aan jezelf deel uitmaakt van de opleiding. Als je bijvoorbeeld psychologie studeert, leer je wel hoe andere mensen te helpen, maar jij als persoon blijft buiten beeld.
Toen ik met de studie begon, viel me meteen op dat mijn medestudenten echt belangstelling voor elkaar hadden. Op de middelbare school had ik dat gemist, daar liepen mensen langs elkaar heen. Bij de Universiteit voor Humanistiek wilden mensen graag naar elkaar luisteren.
Het leukste van de studie vond ik de vaardigheidslessen. Je krijgt tools die je kunt toepassen op je werk, maar nog belangrijker is dat die lessen je helpen om jezelf beter te leren kennen. Zo kan ik nu ook mijn eigen gedrag beter plaatsen. Dat is waardevol zowel in het leven in het algemeen als ook bij het werk. Bovendien heb ik veel van mijn medestudenten geleerd, niet alleen van docenten.
Heel leerzaam was ook het onderzoek dat we bij een organisatie deden. Dat beviel me goed, want daar stond ik dicht bij de praktijk. Samen met een aantal medestudenten heb ik onderzoek bij Amerpoort gedaan, een organisatie die zorgt voor mensen met beperkingen. We interviewden de cliënten, maar ook hun familieleden en zorgverleners.
De grootste uitdaging bij de studie was voor mij het theoretisch onderzoek, zoals de scriptie. Het niveau dat aan de universiteit wordt gevraagd ligt zoveel hoger dan een thesis of profielwerkstuk op de middelbare school. Ook zijn de regels veel strenger. Uiteindelijk is het me goed gelukt. Het was de extra inspanning waard.
Mijn scriptie gaat over de ontwikkeling van interculturele vaardigheden in het onderwijs. Ik schrijf binnenkort een blog erover, en ik hoop dat ik mijn scriptie later kan publiceren. Onderzoek doen lijkt me interessant, maar het is niet de enige mogelijkheid. Ook geestelijke verzorging spreekt me aan. Het belangrijkste voor me is dat ik ergens werk waar ik van betekenis kan zijn en met mensen werken, bijvoorbeeld in het ziekenhuis. In ieder geval wil ik volgend jaar met de master Humanistiek beginnen. Er is geen andere master die kan evenaren aan de diepgang van de master Humanistiek.
Aan scholieren die de bachelor Humanistiek overwegen raad ik aan je af te vragen waar je motivatie ligt. Als je een diepere behoefte voelt om iets voor de wereld te betekenen en in contact met mensen te werken, kan deze studie heel waardevol voor je zijn. Vertrouw daarnaast op je zelfkennis, want vaak weet je zelf het beste wat bij je past. Bij Humanistiek gaat het niet alleen om het diploma en wat je later voor werk gaat doen, maar word je ook gewaardeerd voor de persoon die je nu al bent. Dat maakt studeren een fijne en waardevolle ervaring.’
Lees meer verhalen van bachelorstudenten Humanistiek
Siri Hübner