Dr. Louis v.den Hengel
Universitair Hoofddocent Zorgethiek & Kunst
Dr.
wetenschappelijk personeel, Leerstoel Zorgethiek
Kromme Nieuwegracht 29
3512 HD
Utrecht
Nederland
Ik ben een transdisciplinair wetenschapper die onderzoekt welke rol hedendaagse kunst kan spelen in het bevorderen van een rechtvaardige en zorgzame samenleving. Sinds september 2023 ben ik als Universitair Hoofddocent Zorgethiek & Kunst verbonden aan de Universiteit voor Humanistiek (UvH) in Utrecht. Eerder was ik Universitair Docent Genderstudies bij de afdeling Letteren en Kunst aan de Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen van de Universiteit Maastricht. Ik behaalde een MA in Griekse en Latijnse Taal en Cultuur en een PhD in Genderstudies—beide cum laude—aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Internationaal was ik onder meer Visiting Scholar aan New York University en had ik meerdere onderzoeksresidenties op het Koninkijk Nederlands Instituut te Rome.
Op de UvH houd ik mij onder meer bezig met het vergroten van het leiderschap op het gebied van artistiek onderzoek via het samenwerkingsverband Meaningful Artistic Research (MAR) tussen de UvH en de HKU Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Daarnaast was ik hoofdorganisator en curator van het internationale congres van het Care Ethics Research Consortium (CERC) over Care, Aesthetics, and Repair in januari 2025, waar meer dan 500 wetenschappers, kunstenaars en makers bijeenkwamen—waaronder ruim 230 sprekers—om de raakvlakken tussen zorgethiek en kunst te verkennen (zie hier en hier).
Mijn onderzoek richt zich op de ethische en sociaal-politieke dimensie van hedendaagse performancekunst, bekeken vanuit feministische, queer, trans*, dekoloniale en ecologische perspectieven. Ik onderzoek hoe performances, in het bijzonder van gemarginaliseerde kunstenaars en makers—vrouwen en/of queer en trans* personen, personen van kleur, evenals diverse niet-menselijke "anderen"—onderdrukkende machtsstructuren ter discussie stellen en doorbreken, nieuwe ruimtes voor verzet en solidariteit creëren, en een politiek van zorgzaam samenleven ontwikkelen die kan bijdragen aan een eerlijkere en duurzamere wereld.
Mijn boekproject, Radical Worlding: Performance and the Ethics of Decreation, brengt deze kwesties in dialoog met het filosofische en mystieke denken van Simone Weil. Het laat zien hoe performance, als belichaamde en tijdgebonden praktijk, progressieve verandering kan aanbrengen in onze manieren van omgaan met onszelf, met elkaar, en met de meer-dan-menselijke wereld.
Mijn wetenschappelijke werk is gepubliceerd in tijdschriften zoals Criticism: A Quarterly for Literature and the Arts; International Journal of Language and Culture; en Biography: An Interdisciplinary Quarterly. Ook heb ik hoofdstukken bijgedragen aan boeken zoals Entanglements and Weavings: Diffractive Approaches to Gender and Love (Brill, 2021), Animals in Our Midst: The Challenges of Co-existing with Animals in the Anthropocene (Springer, 2021); en de Routledge Companion to Gender, Sexuality and Culture (2022). In het Nederlands publiceerde ik onder meer verschillende artikelen in en themanummers van het Tijdschrift voor Genderstudies en bijdragen aan essaybundels zoals Sekse: Een begripsgeschiedenis (Verloren, 2018) en Intieme revoluties: Tegendraads in seks, liefde en zorg (Boom, 2021).
Recente publicaties zijn onder andere een essay over queer ecopoëtica in het tijdschrift Textual Practice (2023) en een gezamenlijk geschreven bijdrage aan het boek Interspecies Performance (Performance Research Books, 2024). Komende publicaties omvatten een hoofdstuk over Marina Abramovic in het boek Doing Gender in Media, Art and Culture (Routledge, 2025), een bijdrage aan Queer Flora, Fauna, Funga (Valiz, 2026), en een artikel over wat ik trans*species care ethics noem, gebaseerd op een artistiek onderzoeksproject uitgevoerd in samenwerking met taalkundige Leonie Cornips, kunstenaar Daniel Hellmann, en het Utrechtse filmcollectief De Transketeers. Daarmaast ben ik een van de editors van The Oxford Handbook of Artistic Care (met Tatiana Chemi, Anu Mitra en Fabiola Camuti) dat verschijnt in 2027.
Binnen de UvH doceer ik in de masteropleiding Zorgethiek en Beleid en begeleid ik promotieonderzoek—waaronder artistiek onderzoek—op het gebied van gender- en diversiteitsstudies, zorgethiek en esthetiek, culturele analyse en de ecologische geesteswetenschappen.
Momenteel begeleid ik de volgende PhD projecten:
- Marielle Schuurman, Drawing Towards Moral Ecologies of Care (met Dr. Merel Visse en Dr. Walter van Andel)
- Liorah Hoek, Mad Artistic Insights into Becoming Your Other Dis/abled Self (met Prof. Alice Schippers en Dr. Inge van Nistelrooij)
- Nicole Prevoo, Disability Representation in the Marvel Cinematic Universe as a Space of Inclusion and Exclusion (met Prof. Alice Schippers)
- Luca Soudant, Resounding Gender: Sound in Gendered Human-Nonhuman Entanglements (Open Universiteit, met Prof. Sarah de Mul en Prof. Aagje Swinnen)
- Vasso Belia, Redrawing Feminism: Graphic Narrative Engagement with the Feminist Past (Universiteit Maastricht, met Prof. Emilie Sitzia en Prof. Lies Wesseling)
- Sara Atwater, Performing at the Borders (Universiteit Maastricht en Universität Duisburg-Essen, met Prof. Leonie Cornips en Prof. Evelyn Ziegler)
Leidinggevende van de afdeling Zorgethiek
Voorzitter van de Examencommissie
Lid stuurgroep Meaningful Artistic Research (MAR)