Over de grenzen van technologie in de zorg
'Moderne technologie houdt de zorg menselijk? Als je alleen nog een robot en een patiënt hebt, is er een grens bereikt’ . In het septembernummer van het IKON magazine Het Vermoeden werd deze stelling voorgelegd aan vijf onderzoekers die zich verdiepen in de toepassing van technologische producten in de zorg. Alistair Niemeijer, universitair docent Zorgethiek aan de Universiteit voor Humanistiek, was een van hen.
Niemeijer verricht promotieonderzoek naar het gebruik van domotica bij mensen met dementie en een verstandelijke beperking. Hij vertelt in Het Vermoeden:
“Als de definitie van ‘menselijk’ is, dat je autonomer en zelfstandiger kunt participeren in deze samenleving, dan kun je zeggen technologie in de zorg maakt menselijker. Soms kan technologie persoonlijk contact intensiveren. Tegelijkertijd suggereren termen als zorg op afstand een vermindering van menselijke nabijheid.
Het komt ook voor dat de technologie niet is afgestemd op diegene voor wie ze is bedoeld. In die technologie zit namelijk vaak de vooronderstelling dat iemand altijd meer zelfstandigheid of zelfbeschikking wil hebben.
Een simpel voorbeeld is dat van een cliënt met een verstandelijke beperking die elke dag ging wandelen met zijn persoonlijke begeleider. Hij vond het heel fijn om buiten te zijn, want hij was opgegroeid op een boerderij. Toen hebben zijn begeleiders bedacht: laten we hem een gps chip geven, dan kan hij net zo vaak wandelen als hij wil. Met als gevolg dat die jongen niet meer naar buiten ging, zelfs als het heerlijk weer was. Hij miste het gezelschap van de begeleider! Toen zij de maatregel terugdraaiden, ging hij weer lekker wandelen.
Omdat technologie altijd vooruitgang suggereert, passen zorgaanbieders haar weleens achteloos toe. Het is een shiny new toy voor managers. Pas als het geïmplementeerd is, wordt de vraag gesteld: leidt dit wel tot goede zorg?”
Bron: Het Vermoeden, nummer 9, september 2014
http://www.hetvermoeden.nl
‘Als je alleen nog een robot en een patiënt hebt, is er een grens bereikt’ . In het septembernummer van het IKON magazine Het Vermoeden werd deze stelling voorgelegd aan vijf onderzoekers die zich verdiepen in technologische producten in de zorg. Alistair Niemeijer, universitair docent Zorgethiek aan de Universiteit voor Humanistiek, was een van hen.