Omgang met levensvragen voor ouderen in langdurige zorg
In het onderzoek, uitgevoerd door een team van de Universiteit voor Humanistiek, wordt gebruik gemaakt van experimentorganisaties in de ouderenzorg die deelnemen aan een pilot van het Expertisecentrum. In de eerste, net afgeronde fase, geeft het onderzoek via documentenstudie en een klein aantal participerende observaties en interviews zicht op de manier waarop de zorgorganisaties omgaan met levensvragen van ouderen en welke ‘eisen’ dit (impliciet) stelt aan personeel en sociale omgeving.
In de tweede fase die volgt, exploreert het onderzoek effecten van omgaan met levensvragen op de ouderen en zorgverleners. Daartoe wordt methodisch de aandacht gericht op mogelijke manieren waarop ‘kwaliteit van omgaan met levensvragen’ en ‘effecten’ ervan in beeld kunnen worden gebracht. Gezien de beperkte omvang van het onderzoek worden deze grote thema’s vooral op exploratieve wijze verkend op bruikbare informatie voor de kwaliteitstandaard.
Het eerste deel van het onderzoek werd uitgevoerd door projectleider Wander van der Vaart, Rosanna van Oudenaarden, Claudy Weijers en Marinde van Egmond. De tweede fase zal naar verwachting het komend half jaar gaan lopen. Het Expertisecentrum zal mede op grond van deze bevindingen in de zomer van 2014 een standaard uitwerken waarmee in de zorginstellingen gewerkt kan worden.
Het Expertisenetwerk Levensvragen en Ouderen ontwikkelt een kwaliteitstandaard voor de manier waarop organisaties in de langdurende ouderenzorg het beste om kunnen gaan met levensvragen van ouderen. Het Expertisenetwerk heeft dr. Wander van der Vaart van de Universiteit voor Humanistiek gevraagd onderzoek te doen ter ondersteuning van de ontwikkeling van de standaard