Deze website maakt gebruik van cookies

UvH Nieuwsbrief (31 maart 2020)

En opeens is de wereld anders. In deze nieuwsbrief daarom vooral bijdragen van onze onderzoekers en alumni in het nieuws. De coronacrisis doet een groot beroep op iedereen. We wensen je sterkte én inspiratie toe!

Geestelijk verzorgers in tijden van Corona


Geestelijk verzorgers zijn opgeleid om te luisteren, maar hoe combineer je dat met social distancing, quarantaine en je eigen angsten? Radio maker Elianne Meijer belde met vier geestelijk verzorgers die in ziekenhuizen het medisch personeel steunen, vanuit huis podcasts starten en bemoedigingsfilmpjes maken, om hun ervaringen met geestelijke verzorging in crisistijd te horen. Beluister de aflevering van Radio Doc van npo1, met onder anderen alumni Marieke Schoenmakers (master Zorgethiek en beleid) en Ankie Spelbrink (master Humanistiek).

Ankie Spelbrink is humanistisch geestelijk verzorger en ethiekondersteuner in het Elkerliekziekenhuis in Helmond. Voor BNNVARA bracht ze vervolgens ook verslag uit van haar werk voor de serie Frontberichten. “Normaal gesproken ga ik dichtbij zitten aan het bed, ik houd heel vaak een hand vast van iemand die heel erg ziek is en niet meer goed kan praten, maar nu moest ik op afstand blijven en eigenlijk konden we alleen nog maar met onze ogen communiceren.” Bekijk de aflevering van 25 maart.

Beluister podcast Wijsneuzen: Burgers in tijden van pandemie


Tijdens de coronacrisis wordt iedereen op de proef gesteld. De sterke en de zwakkere kanten van onze samenleving komen bloot te liggen. Het blog Wijsneuzen van Trouw komt gedurende deze crisistijd met speciale afleveringen gewijd aan de corona-pandemie. Een serie gesprekken van Trouw journalist Frits van Exter met Menno Hurenkamp, universitair docent politicologie aan de Universiteit voor Humanistiek. Beluister deel 1 (27 maart) De overheid en zijn burgers: werkt een dictatuur beter tijdens een pandemie? deel 2 (30 maart) Saamhorigheid in tijden van pandemie.

Anja Machielse over 'social distancing' in tijden van Corona


24/7 thuis: hoe overleef je dat? Het Algemeen Dagblad sprak Anja Machielse, hoogleraar Humanisme en Sociale Weerbaarheid aan de Universiteit voor Humanistiek, over onze verschillende reacties en behoeftes in deze uitzonderlijke tijd, en het belang om elkaar in de gaten te houden. Bekijk het interview, en lees meer op Kennislink: https://www.nemokennislink.nl/publicaties/wat-doet-sociale-isolatie-met-onze-mentale-gezondheid/

Geert Smid over hulp bij rouwverwerking in Coronatijd


"Wat we nu horen is dat het overlijden voor coronapatiënten vaak heel geïsoleerd en eenzaam is. Dat maakt de rouw voor nabestaanden moeilijk." Arq-psychiater Geert Smid is bijzonder hoogleraar Psychotrauma, verlies en rouw na rampen en geweld aan de Universiteit voor Humanistiek. Hij vertelt Zorg + Welzijn hoe belangrijk het juist ook in deze tijd is om het gesprek te voeren over het levenseinde en verlies. Lees het volledige interview op Zorg + Welzijn. Bekijk ook een kort interview met het Algemeen Dagblad: Veel stress en angst om coronacrisis: ‘Mensen ervaren emoties die sterk lijken op rouw’.

Joachim Duyndam: 'We hamsteren wc-papier omdat we elkaar volgen'


Er is veel te doen geweest over het onnodig toiletpapier hamsteren. NEMO Kennislink legde dit gedrag voor aan hoogleraar Joachim Duyndam, hoogleraar Humanisme en filosofie aan de Universiteit voor Humanistiek. Duyndam vertelt meer over de theorie van René Girard. Lees zijn uitleg op Kennislink. Lees ook zijn stuk Mimesis in tijden van corona op filosofie.nl.

Agenda

We hebben onze evenementen voorlopig afgelast of uitgesteld. Zo vindt de oratie met symposium van Geert Smid nu in oktober plaats. Ook zijn we druk bezig met het organiseren van online alternatieven. Zoals de online promotie van Sebastian Müller-Bellé, vanmiddag 31 maart, en onze online open dag en proefcolleges. Bekijk op onze agenda wat de laatste stand van zaken is.