UvH nieuwsbrief (25 november)
Eerste onderzoeksagenda voor het domein geestelijke verzorging
Voor het eerst is er een Landelijke Onderzoeksagenda Geestelijke Verzorging opgesteld. Een van de samenstellers is Carmen Schuhmann. De onderzoeksagenda beschrijft zes centrale onderzoeksthema’s en gaat in op onderzoeksvragen als: ‘Welke vragen/noden adresseren geestelijk verzorgers?’ en ‘Hoe werken geestelijk verzorgers samen met andere professionals?’ Lees meer.
Workshop Bildung op het vmbo: ‘Beroepsgericht ontwerpen’ (30 nov)
UvH biedt dit najaar vier workshops aan rond het project ‘Voorbeeldige Bildung in het vmbo’. In het 3e webinar op 30 november deelt dr. Anouk Zuurmond de inzichten uit het NRO-project ‘Democratisering van kritisch denken’. Het uitgangspunt van dit project is dat het burgerschapsonderwijs in het mbo verbeterd kan worden door systematisch te werken aan Bildung en kritisch denken. Lees meer over de workshop en meld je aan.
Symposium over keuzes rond levenseinde met Els van Wijngaarden (1 dec)
Op 1 december organiseert Els van Wijngaarden samen met het Oxford Institute of Population Ageing het online mini-symposium ‘The role of choice in death and dying in late life’. Verschillende experts als Allan Kellehear, Nancy Berlinger en Ashley Moyse zullen reflecteren over de steeds grotere rol van keuzes rond het levenseinde. Lees meer.
Online informatieavond Celebrantenopleiding op 14 december
Onze behoefte om stil te staan bij belangrijke momenten in het leven blijft groot. Of het nu gaat om een geboorte, huwelijk, herdenking of sterfgeval, vieringen en rituelen helpen ons om veranderingen te verwerken. Celebranten zorgen voor een professionele begeleiding van een viering of ritueel. Ben je nieuwsgierig naar onze Celebrantenopleiding? Op dinsdag 14 december van 19.30-20.30 uur is er een online informatieavond. Meld je nu aan.
Wat kun je leren met Actieonderzoek?
Onlangs is de tweede, herziene editie verschenen van het boek Actieonderzoek; Principes en onderzoeksmethoden voor participatief veranderen. Een van de auteurs is Gaby Jacobs, hoogleraar humanistisch geestelijke verzorging. Docenten kunnen een gratis exemplaar aanvragen. Lees verder.
Week van de Werkstress: “Werkend Nederland is gebaat bij geestelijke zorg”
Je mailbox puilt uit en je rolt van de ene in de andere Teams-meeting. Stress! Tijdens de Week van de Werkstress was daar extra aandacht voor. Veel werkstress hangt samen met vragen over zingeving, aldus oud-Humanistiekstudent Jos Nierop. Samen met twaalf geestelijk verzorgers van het Zorg van de Zaak Netwerk onderzoekt hij hoe we meer aandacht kunnen geven aan geestelijke verzorging op de werkvloer. Lees meer.
Kijk terug: Bachelor online Open Dag
Zaterdag 13 november vond onze online Open Dag voor de bachelor plaats. Heb je hem gemist? Geen probleem, je kunt de livestream terugzien. Of bekijk de extra informatie op onze website. Zo legt docente Lotte Huijing uit wat je leert in een practicum, vertelt Meander over zijn uitwisseling met Praag, stelt de Studievereniging zich voor, en kun je een extra college vinden van hoofddocent Laurens ten Kate. Ook kun je chatten met onze studenten. Kijk snel verder.
In de media
- Menno Hurenkamp en Evelien Tonkens stelden in NRC dat het tijd is voor collectieve mondiale oplossingen om het klimaatprobleem aan te pakken.
- Alistair Niemeijer plaatste bij EenVandaag ethische kanttekeningen in een reportage over het gebruik van slimme zorgtechnologie.
- Student Teun Toebes schreef een boek over hoe hij samenleeft met mensen met dementie. Diverse media besteedden hier aandacht aan, waaronder EenVandaag, De Volkskrant en het AD.
- 18 organisaties uit het Hoger Onderwijs, waaronder de Universiteit voor Humanistiek, vroegen in een open brief aan de formerende partijen om minimaal 1,1 miljard euro structureel te investeren.
- Gustaaf Bos vertelde aan ZonMw over zijn ervaringen met project WAVE over de zorg voor mensen met een ernstig verstandelijke beperking en moeilijk verstaanbaar gedrag.