UvH Nieuwsbrief 22 november 2019
Nationale Studentenenquête 2019: vér boven landelijk gemiddelde!
We hebben elk jaar een mooie uitslag van de Nationale Studentenenquête, maar die van dit jaar is nog een beetje mooier! Onze studenten zijn zeer tevreden over hun opleiding, op bijna alle thema's (15 van de 17) waarderen ze hun studie (meestal beduidend) hoger dan het landelijk gemiddelde van alle universiteiten. Ze vinden de inhoud actueel en stimulerend, het onderwijs uitdagend, de docenten inspirerend, deskundig en betrokken, en zijn tevreden over hun voorbereiding op de beroepspraktijk. De algemene sfeer krijgt een 4,69 op een schaal van 5. Lees verder en bekijk de factsheet.
Bekijk het flitscollege: Houden we ons te veel bezig met de dood?
Tijdens de vierde editie van het Betweterfestival in Tivoli/Vredenburg liet cultuur psychologe Joanna Wojtkowiak zien wat het ons kan opleveren om onze fixatie met de dood even te laten varen en nader stil te staan bij onze geboorte. In de geboorte zit steeds een nieuw begin wat gepaard gaat met hoop; ook begint hier onze verbintenis met andere mensen. De geboorte heeft van filosofen nooit echt veel aandacht gekregen. Het zijn juist vrouwelijke filosofen, zoals Hannah Ahrendt, die hier als een van de weinigen bij stil hebben gestaan. Bekijk het college van 10 minuten.
Promotie Jaap van der Meiden
In ieder mens schuilt het besef dat we elkaar nodig hebben. Dat raakt aan ons aangeboren gevoel van zorg en verantwoordelijkheid voor wie kwetsbaar of in gevaar is. Deze diep gewortelde motivatie tot zorg vormt de hoop op herstel van beschadigde relaties en is de kern van de contextuele therapie. In zijn proefschrift ‘Where Hope Resides’ onderzocht Jaap van der Meiden hoe dat handen en voeten kan krijgen in de hulpverlening en in andere werkvelden waar mensen worden begeleid. Hij verdedigde het op 18 november aan de Universiteit voor Humanistiek. Lees een korte samenvatting.
Bekijk waarom Frits de opleiding volgde tot ritueel begeleider
Frits van Kempen ontwikkelde een ritueel om de transitie te markeren van het voormalige terrein van ziekenhuis De Lichtenberg in Amersfoort, dat nu wordt omgevormd tot woonwijk. Hij was een van de deelnemers van onze celebrantenopleiding, en beschrijft in een filmpje waarom hij de opleiding volgde.
Expositie 'taferelen' van Sasja Bork in onze kantine
Sasja Bork exposeert de komende maanden haar serie 'taferelen' aan de Universiteit voor Humanistiek. De kleurrijke schilderijen zijn opgezet met het paletmes. Op het oog zijn het gezellige taferelen, maar door de dikke lagen verf schemert het isolement.
iLIVE project: groot internationaal onderzoek naar zorg rond het levenseinde
De Universiteit voor Humanistiek doet mee aan een groot Europees project dat gericht is op nadere kennisverwerving over zorg rond het levenseinde. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een internationaal consortium van onderzoeksteams uit 10 verschillende landen en is gefinancierd door de Europese Unie. Het wordt geleid door prof.dr. Agnes van der Heide van het Erasmus MC, vanuit de UvH is prof.dr. Anne Goossensen betrokken bij de uitvoering. Het consortium presenteerde onlangs een website met meer informatie. Lees verder.
Week van reflectie (25 tot en met 30 november)
Jacobine Geel geeft maandag 25 november in Amersfoort het startsein voor de Week van Reflectie op het congres ‘Toekomst van de zorg; Ruimte voor ethiek & reflectie’. Met sprekers als prof. dr. Anja Machielse, bijzonder hoogleraar Empowerment van kwetsbare ouderen (Universiteit voor Humanistiek), dr. Theo Niessen (lector Persoonsgerichte praktijkvoering, Fontys Hogescholen), Illya Soffer (directeur Ieder(in), netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte) en Tim van Iersel (ethicus en geestelijk verzorger WoonZorgcentra Haaglanden). Meer informatie over het congres vindt u op de website van de Week van Reflectie.
Els Borstlezing van Carlo Leget te beluisteren
"Als we de positie en het welzijn van jonge mensen met een licht verstandelijke beperking willen verbeteren, moeten we anders na gaan denken over het begrip vrijheid", aldus sprak hoogleraar Zorgethiek Carlo Leget op de zevende Els Borst lezing. Zijn lezing is nu ook te beluisteren via TXT radio.
Carlo Leget geeft Els Borstlezing (27 november)
Hoogleraar Carlo Leget geeft woensdag 27 november de zevende Els Borstlezing in Den Haag. De lezing wordt georganiseerd door het Centrum voor Ethiek en Gezondheid. Zijn lezing, 'De prijs van de vrijheid', gaat over de positie in de samenleving van sociaal kwetsbare jongeren met beperkte cognitieve vaardigheden. Meer informatie en aanmelden.