Iris Hartog wint scriptieprijs bedrijfsethiek
Iris Hartog heeft de scriptieprijs gewonnen van het Netwerk Bedrijfsethiek Nederland (NBN) en de Rabobank. Ze ontving hem voor haar master these waarmee ze het afgelopen jaar afstudeerde aan de Universiteit voor Humanistiek. De scriptie gaat over de implicaties van de ethiek van Ricoeur voor de relatie tussen het ethische en het morele in normatieve professionalisering.
Namens de jury sprak Harry van de Kampen het juryrapport uit. De jury typeerde de scriptie van Hartog als “origineel en gedegen; een briljant werkstuk” . Waar in het verleden de jury nog wel eens kritisch was over de kwaliteit en de beheersing van de Nederlandse taal, was de jury dit jaar blij verrast met de 28 ingezonden masterscripties, waarvan zij het niveau beduidend hoger vond dan vorige jaren.
De tweede en derde prijs gingen uit naar Thessa Meulensteen – Universiteit van Utrecht - over het duurzaamheidsbeleid van een grote multinational die uitgewerkt is in de keten van toeleveranciers, en Thecla Goossens – RijksUniversiteit Groningen – gebruikt de zorgethiek om leiderschap en zorg te combineren en breekt een lans om organisaties als morele gemeenschap te beschouwen. Karin de Kroes van de Rabobank reikte de prijzen uit.
Samenvatting van de scriptie van Iris Hartog:
Deze masterscriptie behandelt een nog onuitgewerkt onderwerp in de theorie over normatieve professionalisering dat om verheldering vraagt, namelijk de relatie tussen ‘het ethische’ en ‘het morele’. Kunnen we in de zoektocht naar ‘goed professioneel handelen’ de vraag naar het goede strikt scheiden van de vraag naar het juiste, oftewel dat wat zich oplegt als verplicht? Deze vraag wordt geconcretiseerd door het beschrijven van een specifieke praktijk van normatieve professionalisering waarin dit onderscheid op scherp wordt gesteld: de werkwijze en filosofie van Governance & Integrity.
De relatie tussen het ethische en morele wordt vervolgens onderzocht aan de hand van de ethiek van de filosoof Paul Ricoeur. Ricoeur ontwikkelt vanuit zijn identiteitsfilosofie een ethiek waarin het morele wordt opgevat als ‘kritisch moment’ in het ethische streven op het persoonlijke, intersubjectieve en institutionele niveau. Bij het toepassen van morele normen in concrete situaties dienen we terug te keren naar het oorspronkelijke ethische streven en de zorgzaamheid voor concrete personen, wat vraagt om ‘praktische wijsheid’. Door Ricoeurs ethiek en notie van praktische wijsheid te verbinden met professionele praktijken, wordt duidelijk hoe het ethische ook daarin altijd het morele blijft vergezellen. Daarnaast biedt de ethiek van Ricoeur een rijke taal en brengt het diverse bronnen in beeld die het begeleiden van normatieve professionalisering kunnen verrijken.
De scriptie is te vinden in de databank van de bibliotheek:
http://uvhstudenttheses.library.uu.nl/search.php
Iris Hartog heeft 21 mei 2013 de scriptieprijs gewonnen van het Netwerk Bedrijfsethiek Nederland (NBN) in samenwerking met de Rabobank. Ze ontving hem voor haar master these waarmee ze het afgelopen jaar afstudeerde aan de Universiteit voor Humanistiek. De scriptie gaat over de implicaties van de ethiek van Ricoeur voor de relatie tussen het ethische en het morele in normatieve professionalisering.