Universitair Docent Historisch Onderzoek van het Humanisme (0,8 fte)

Profiel
In de westerse culturele geschiedenis zijn de vroegmoderne Renaissance, de achttiende-eeuwse Verlichting, de negentiende-eeuwse Romantiek en de twintigste-eeuwse secularisering bij uitstek perioden waarin humanistische tradities hun oorsprong en doorwerking vinden, en waarin zij zich manifesteren. Van de UD Historisch Onderzoek van het Humanisme wordt verwacht dat hij/zij in brede zin vertrouwd is met de humanistische tradities in deze perioden, en deze weet te verbinden met de onderzoeksthema’s van de leerstoelgroep. Onderzoek naar de geschiedenis van het humanisme is ook van belang voor de bijzondere positie van het hedendaagse Nederlandse humanisme in internationale context. De archieven van het Humanistisch Historisch Centrum vormen hiervoor een waardevolle bron.
De UD Historisch Onderzoek van het Humanisme is cultuurhistoricus wordt ondergebracht bij de leerstoelgroep Humanisme en Filosofie. Hij of zij is gepromoveerd op een voor het onderzoek van de leerstoelgroep relevant onderwerp.
De leerstoelgroep Humanisme & Filosofie
De leerstoelgroep Humanisme & Filosofie heeft een bijzondere verantwoordelijkheid ten aanzien van de levensbeschouwelijke grondslag van de UvH. Zij bestaat naast de hoogleraar-voorzitter uit een UHD, die tevens bijzonder hoogleraar is, een Socrates hoogleraar, vier UDs (inclusief deze UD Historisch Onderzoek van het Humanisme), een onderzoeker, twee werknemer-promovendi en een tiental buitenpromovendi. Tot de leerstoelgroep behoort ook het Humanistisch Historisch Centrum, dat bronnen van met name het Nederlandse (georganiseerde) humanisme archiveert.
Het onderzoek en het onderwijs van de leerstoelgroep concentreren zich rond humanisme, met als onderling samenhangende subthema’s zingeving, geestelijke weerbaarheid en goed ouder worden. Humanisme kent ten minste drie gedaantes: humanisme als levensbeschouwing, als moreel-politiek streven en als levenskunst. In deze drie gedaantes manifesteert het humanisme zich als intellectuele en artistieke traditie, die een kritische en zelfkritische rol heeft in de westerse cultuur. Deze opvatting van humanisme impliceert dat voor de bestudering en toepassing van het humanisme kennis van de geschiedenis van het humanisme onontbeerlijk is. Hiermee is het belang van de UD-positie Historisch Onderzoek van het Humanisme gegeven.
Taken
- Het verrichten van wetenschappelijk historisch onderzoek op het onderzoeksterrein van de leerstoelgroep. De verhouding onderwijs/onderzoek voor het wetenschappelijk personeel aan de UvH is 55%/45%.
- Het verzorgen van wetenschappelijk onderwijs in de bachelor-, premaster- en masteropleiding Humanistiek. De onderwijstaken omvatten het geven van hoor- en werkcolleges en het begeleiden van scripties.
- Toezien op de archieven van het Humanistisch Historisch Centrum (toelichting: bij het uitvoeren en begeleiden van onderwijs en onderzoek staan deze digitale archieven ter beschikking).
- Het bijdragen aan de verwerving van externe onderzoeksgelden.
- Het helpen onderhouden en verder uitbouwen van het internationale onderzoeksnetwerk van de leerstoelgroep.
- Het bijdragen aan promotiebegeleiding.
- Het bijdragen aan andere activiteiten van de leerstoelgroep.
Wij vragen (functievereisten)
- Cultuurhistoricus, gepromoveerd op een voor het onderzoek van de leerstoelgroep relevant onderwerp
- Expertise als cultuurhistoricus op het gebied van humanistische tradities in de westerse cultuurgeschiedenis sinds de Renaissance
- Een wetenschappelijke staat van dienst passend bij het niveau van UD2, blijkend uit track record
- Ruime academische onderwijservaring, en in staat tot het geven van inspirerend onderwijs
- Zowel in het Nederlands als in het Engels (C1-niveau) onderwijs kunnen geven
- In bezit van BKO-certificering, dan wel bereid deze binnen twee jaar te halen
- Een creatieve, inspirerende en collegiale persoon, die bijdraagt aan een plezierige samenwerking in het multidisciplinaire team van de leerstoel
- Aantoonbare affiniteit met humanisme in de bovenbeschreven betekenissen
Wij bieden
Een tijdelijke arbeidsovereenkomst voor de duur van twee jaar, met uitzicht op vast dienstverband na gebleken geschiktheid. Deze functie is ingedeeld in het UFO-profiel Universitair Docent niveau 2 (salarisschaal 11 CAO Nederlandse Universiteiten). Indiensttreding per 1 september 2019.
Informatie
Nadere inlichtingen kunnen worden ingewonnen bij prof. dr. Joachim Duyndam, in eerste instantie per e-mail: j.duyndam@uvh.nl.
Sollicitaties, vergezeld van een curriculum vitae, kunnen uiterlijk 12 april 2019 per e-mail worden gericht aan de afdeling Personeelszaken pz@uvh.nl, onder vermelding van ‘sollicitatie 1903’. Sollicitatiegesprekken vinden plaats in de periode 23-25 april 2019. De UvH streeft naar diversiteit in de samenstelling van het personeel.
De UD Historisch Onderzoek van het Humanisme is cultuurhistoricus wordt ondergebracht bij de leerstoelgroep Humanisme en Filosofie. Hij of zij is gepromoveerd op een voor het onderzoek van de leerstoelgroep relevant onderwerp.