'Onderzoek naar zelfdoding van militairen na een missie is nuttig'
Moet er een onderzoek komen naar zelfmoord onder militairen die op missie zijn geweest? Het is een vraag die regelmatig wordt gesteld, maar volgens het ministerie van Defensie is het niet nodig. Erwin Kamp, humanistisch geestelijk verzorger bij het Veteraneninstituut, vindt onderzoek wel degelijk belangrijk, zo pleitte hij in het radioprogramma De Gids.
Beluister en bekijke een fragment van het interview hier.
Veel uitgezonden militairen krijgen bij terugkomst van een missie psychische problemen. En er zijn er die zelfmoord plegen. Niemand weet hoeveel het er zijn, want Defensieminister Hans Hillen vindt een onderzoek naar en registratie van zelfdoding onder militairen onnodig. Inmiddels zijn er al Kamervragen gesteld door SP, VVD en PvdA over de kwestie.
Erwin Kamp is geestelijk verzorger bij het Veteraneninstituut. Hij vertelt over de gevolgen die militaire missies kunnen hebben. Hij is het niet met de minister eens en pleit voor onderzoek. "Deze discussie loopt al 10 tot 15 jaar. Om de zoveel jaar komt dit onderwerp ter sprake, en de redenering van Defensie dat je niks met de resultaten kan, snijdt geen hout. Een onderzoek biedt kennis en dat is altijd winst."
Er is door de Vrije Universiteit Amsterdam in 2011 een rapport gepubliceerd over een dergelijk onderzoek bij politie. Hieruit blijkt dat het percentage zelfdodingen bij politieagenten drie keer hoger is dan in de ‘gewone’ maatschappij. Agenten hebben net als militairen te maken met agressie en lastige situaties. Bij militairen op missie is dat nog erger. Kamp pleit voor onderzoek naar de geestelijke toestand van militairen in brede zin van het woord. Uit het genoemde politieonderzoek blijkt dat er uit een geslaagde zelfmoordpoging zo'n 65 mislukte pogingen vooraf gaan. Dat zegt iets over de problematiek en over de zorgvraag die er ligt.
De voor- en nazorg en de zorg tijdens de missie is overigens goed geregeld. Er is een nieuwe veteranenwet sinds dit jaar. "We zijn heel blij dat er nu een wet is, waardoor de (na) zorg beter geregeld kan worden. Er is de afgelopen jaren heel veel aandacht voor geweest en dat heeft gezorgd voor een enorme verbetering. Wat nog wel nodig is, is dat de zorg beter georganiseerd kan worden. Het zorgprogramma is verplicht, maar militairen zijn niet verplicht ook iets te zeggen. Er is altijd een groep mensen die zorg zoveel mogelijk proberen te mijden, ook al gaat het niet goed met ze. Het is belangrijk om deze groep in kaart te brengen.
Bron van dit bericht: website van het Vara programma De Gids FM.
Moet er een onderzoek komen naar zelfmoord onder militairen die op missie zijn geweest? Het is een vraag die regelmatig wordt gesteld, maar volgens het ministerie van Defensie is het niet nodig. Erwin Kamp, humanistisch geestelijk verzorger bij het Veteraneninstituut vindt het onderzoek belangrijk, zo pleitte hij in het radioprogramma De Gids.