Interview met bijzonder hoogleraar Margo Trappenburg

Trappenburg richt zich in haar onderzoek op de omslag van de verzorgingsstaat naar participatiesamenleving. Zo vertelt ze Zorgethiek.nu: "Juist op weg naar de participatiesamenleving is het belangrijk om ook oog te hebben voor wat dit met mensen doet: hoe voelt het om afhankelijk te worden van de buren? Daar wordt vaak te makkelijk over gedacht. En ook de wederkerigheid staat onder druk: met buren zou het geven en nemen moeten zijn, je wilt mensen niet eenzijdig belasten. Maar wat als je een gehandicapt kind hebt dat ook als volwassene altijd hulp nodig zal hebben? Dan moet je continu een beroep op anderen doen. Ik ben dus voorstander van de verzorgingsstaat en hecht vooral veel waarde aan collectieve solidariteit. Je kunt niet alles met vrijwilligers opvangen en bovendien mag ook erkend worden dat zorg voor anderen belangrijk werk is. Daaraan kunnen zorgethici een bijdrage leveren."
Hierbij bekijkt ze in het bijzonder wat de omslag betekent voor maatschappelijk werk (social work): "Neem bijvoorbeeld de jeugdhulpverleners: Nu de zorg gedecentraliseerd is, wat betekent dit voor hun bestaan, hun beroep, hun dagelijkse werk?"
Lees het hele interview op www.zorgethiek.nu
"Ik ben voorstander van de verzorgingsstaat en hecht vooral veel waarde aan collectieve solidariteit." Margo Trappenburg, onlangs benoemd tot bijzonder hoogleraar Grondslagen van het Maatschappelijk Werk aan de Universiteit voor Humanistiek, vertelt Johanna Gröne van Zorgethiek.nu meer over haar onderzoek naar de omslag die onze samenleving maakt van verzorgingsstaat naar participatiesamenleving.