Deze website maakt gebruik van cookies

In gesprek met Jeroen Bron: 'Leerlingen kunnen goed zelf bedenken wat ze willen leren'


20 december 2018

Jeroen Bron onderzocht hoe leerlingen invloed kunnen hebben op hun eigen curriculum, en verdedigde zijn promotieonderzoek aan de Universiteit voor Humanistiek op 26 november.  Npo 1 radioprogramma Focus sprak  onlangs met hem over zijn methode en bevindingen. 


Beluister het interview via de site van Radio 1.


Hoe kun je leerlingen betrekken bij leerplanontwikkeling? Wat is de waarde daarvan, draagt het bij aan democratische kwaliteiten en burgerschapsvorming van de leerlingen, en vergroot het de relevantie van het curriculum? Jeroen Bron onderzocht deze vragen aan de hand van literatuurstudies en empirisch onderzoek. Hij ontwikkelde een methode voor leerplanonderhandeling en voerde deze uit met behulp van zes casestudies, uitgevoerd in de onderbouw van vijf scholen voor voortgezet onderwijs.


Jeroen Bron is portefeuillehouder en projectleider voor maatschappelijke thema's bij de afdeling Onderzoek & Advies van Stichting Leerplan Ontwikkeling (SLO).


Proefschrift: Jeroen Bron, Student voice in curriculum development, Explorations of curriculum negotiation in secondary education classrooms (De stem van de leerling in leerplanontwikkeling. Verkenningen van leerplanonderhandeling in klassen voor voortgezet onderwijs.) 

Jeroen Bron onderzocht hoe leerlingen invloed kunnen hebben op hun eigen curriculum, en verdedigde zijn promotieonderzoek aan de Universiteit voor Humanistiek op 26 november. Npo 1 Radioprogramma Focus sprak met hem over zijn methode en bevindingen.