Deze website maakt gebruik van cookies

Twee UvH-studenten vertellen AD over hun boek over omgaan met depressie

Caro Suringar (links) en Sacha Verheij

6 augustus 2020


Caro Suringar en Sacha Verheij schreven het boek Golven van Verdriet: leren surfen op de zee van depressie. Hierin beschrijven zij uit eigen ervaring hoe je liefdevol kunt omgaan met depressie, aan de hand van gedichten, illustraties en filosofieën. Caro vertelde aan AD over de totstandkoming van het boek. 


Anderhalf jaar geleden raakte Caro in een depressie. "Op een gegeven moment zat ik in zo’n diep dal, dat ik totaal geen behoefte meer voelde om menselijk contact te maken. Ik voelde me zo eenzaam en anders dan de rest, dat ik mezelf steeds verder van de maatschappij zag afglijden."

Ervaringen delen

Sacha Verheij, die zij ontmoette bij haar studie aan de Universiteit voor Humanistiek en die ook ervaring heeft met depressie, was de enige met wie zij hierover durfde te praten.  In haar depressieve periodes schreef Caro schriften vol met poëzie en persoonlijke verhalen. Samen met Sacha besloot zij de verhalen te bundelen tot een boek. Behalve via het boek delen Sacha en Caro hun eigen verhaal nu ook op scholen.

Menselijker

Volgens de auteurs mag de maatschappij een stuk menselijker worden. Caro: "Je kunt bijvoorbeeld beginnen met een incheckrondje op school of op werk. Gewoon even bij iedereen nagaan hoe het vandaag gaat, in plaats van gelijk te beginnen met wat er op het programma staat. Dit soort kleine dingen kunnen voor iemand al een wereld van verschil maken."


Lees het artikel van 5 augustus 2020 op AD.nl: Hoe je omgaat met een depressie? ‘Zeg ja tegen dat donkere’


foto: Caro Suringar (links) en Sacha Verheij (foto © Angeliek de Jonge)

Caro Suringar en Sacha Verheij schreven het boek Golven van Verdriet: leren surfen op de zee van depressie. Caro vertelde hierover aan AD.