Kamerdebat over wijziging wet donorgegevens
13 april 2023
Het adviesrapport ‘Zorgvuldigheid in de omgang met leeftijdsgrenzen in de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting’ is op 1 februari 2023 aan de Tweede Kamer werd aangeboden. Onderzoekers van de Universiteit voor Humanistiek, Fiom en Pro Facto adviseren hierin om gezinnen met donorkinderen altijd toegang te geven tot informatie over de donor. Informatie over bepaalde kenmerken van de donor kunnen kinderen nu krijgen zodra ze 12 jaar zijn. Pas als ze 16 jaar zijn, mogen ze naam, geboortedatum en woonplaats van de donor opvragen. De onderzoekers pleiten ervoor om deze leeftijdsgrenzen in de wet te laten vervallen, omdat er geen goede ethische gronden voor deze grenzen zijn.
Minister Kuipers voert hierover nog gesprekken met betrokkenen. Later dit jaar rapporteert hij hierover aan de Kamer.
Informatie en download adviesrapport
Het debat over nieuwe regels was breder. Zo wil de regering centraal registreren of een donor gebruikmaakt van verschillende klinieken. Maximaal twaalf vrouwen zouden voortaan met geslachtscellen van één donor kunnen worden behandeld. De nieuwe regels moeten voorkomen dat spermadonoren soms honderden kinderen verwekken. Daarnaast zou de positie van donorkinderen op andere manieren versterkt moeten worden door wijziging van de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting. Zo kunnen kinderen van dezelfde donor met elkaar in contact komen als ze dat willen.
De Tweede Kamer debatteerde op 12 april over wijziging van de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting. Onder meer om de positie van kinderen te versterken. Belangrijke input voor het kamerdebat was het adviesrapport ‘Zorgvuldigheid in de omgang met leeftijdsgrenzen in de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting’ dat door onderzoekers van de Universiteit voor Humanistiek, Fiom en Pro Facto is opgesteld.