Waarom veteranen last krijgen van morele verwondingen
23 april 2018
Veteranen lopen meer dan anderen het risico op een ‘moral injury’ of morele verwonding. “Een onderschat en voor Nederlandse begrippen onbekend thema”, stelt Erwin Kamp, hoofd Humanistische Geestelijke verzorging binnen de krijgsmacht. Vandaag bood hij zijn boek Moral injury aan aan staatssecretaris Barbara Visser van Defensie. Het boek bevat ook voor politici een boodschap. “Wees eerlijk en duidelijk over de bedoeling van een missie.”
In de Verenigde Staten werd moral injury als begrip voor het eerst gebruikt bij de begeleiding van Vietnam-veteranen, vertelt Kamp. “Dan hebben we het dus over de jaren tachtig. Hoog tijd om in Nederland de inhaalslag te maken.” Kamp die bij de krijgsmacht de humanistische geestelijke verzorging coördineert, zag genoeg reden om zich verder in het onderwerp te verdiepen. Dat resulteerde in het boek Moral injury; Verborgen littekens van het innerlijke strijdveld.
Als geestelijk verzorger ziet Kamp van dichtbij wat een morele wond kan aanrichten en ontwrichten. “Ik spreek met regelmaat veteranen die tegen mij zeggen: ik heb geen nachtmerries, geen herbeleving, dus geen PTSS. Maar wat is er dan aan de hand, want ik kom maar niet los van wat er is gebeurd.” Al kunnen de oorzaken heel verschillend zijn, wat mensen met een moral injury gemeen hebben is dat ze lijden onder sterke gevoelens van schuld en schaamte. “Hun vertrouwen is geschonden, in de ander, of in zichzelf”, aldus Kamp.
Aan het boek werkten verschillende auteurs mee: hoogleraar Joachim Duyndam schreef de inleiding, promovendus Tine Molendijk beschrijft twee praktijkverhalen van veteranen en vertelt over de invloed vanuit de samenleving en de politiek op Moral Injury, filosoof Daniel Muller onderzoekt welke bijdrage het filosofisch gesprek kan bijdragen en de psychologen Marien Lievaart en Jan Rodenburg beschrijven de meest recente inzichten op het terrein van Moral Injury vanuit hun behandelingspraktijken. Het boek wordt afgesloten met een hoofdstuk van Erwin Kamp, die een perspectief geeft op morele groei door Moral Injury.
De Staatssecretaris benadrukte het belang van een goede zorg voor militairen en veteranen. Ieder inzicht en bijdrage die die zorg beter maakt is welkom. Het werk van geestelijk verzorgers heeft een meerwaarde, ook waar het bijvoorbeeld om het gebruik van rituelen gaat. Eerder deze week presenteerden de Diensten Geestelijke Verzorging een filmvoorstelling met de titel Almost Sunrise voor zo’n honderd veteranen. De film vertelt het verhaal over twee Amerikaanse Irak veteranen die een pelgrimage maken van het midden van de Verenigde Staten naar de kust van California. Gedurende hun reis vertellen zij omstanders over wat zij tijdens hun uitzending hebben meegemaakt.
Verder onderzoek naar Moral Injury bij veteranen is noodzakelijk om gerichte hulp en zorg te kunnen bieden.
Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Hoofdkrijgsmachtraadsman Erwin Kamp, telefoon: 06-20617665 of mail: erwin.kamp@gmail.com
Bron: Veteraneninstituut
Veteranen lopen meer dan anderen het risico op een ‘moral injury’ of morele verwonding. “Een onderschat en voor Nederlandse begrippen onbekend thema”, stelt Erwin Kamp, hoofd Humanistische Geestelijke verzorging binnen de krijgsmacht. Met het boek Moral injury dat hij vandaag presenteert heeft Kamp ook voor politici een boodschap. “Wees eerlijk en duidelijk over de bedoeling van een missie.”