Webinarserie: Crisisrituelen – Rituelen in crisis
Rituelen zijn diep geworteld in de context waarin zij plaatsvinden. Maatschappelijke veranderingen, zoals de huidige Corona beperkingen, zorgen ervoor dat rituelen op grote schaal worden aangepast, uitgesteld of geïmproviseerd. Fysieke bijeenkomsten worden sterk beperkt en er komen nieuwe alternatieven. Online diensten en vieringen, uitvaarten met weinig publiek en deelnemers die elkaar niet mogen omhelzen of bij elkaar in de buurt mogen komen. Vooral collectieve rituelen die een bron van troost en gemeenschap vormen op moeilijke momenten vallen nu grotendeels weg of worden met afstand en in kleine groepen gehouden. Wat is de impact van deze beperkingen en aanpassingen aan rituelen? Welke rituelen kunnen niet uitgesteld worden? Wat is heilig in ritueel en mag niet aangepast worden? Wat zijn de grenzen van rituele creativiteit?
In deze webinarserie gaan wij, steeds voor onderscheiden doelgroepen, met wetenschappers, beleidsmakers en professionals, in gesprek over de mogelijkheden en beperkingen van crisisrituelen en rituelen in crisis om vanuit verschillende disciplines handvatten te bieden voor crisisrituelen. De serie komt tot stand in samenwerking met de PthU en Irilis, het Instituut voor Rituele en Liturgische Studies.
Kosten en aanmelden
Tickets voor dit webinar kosten € 15,- per persoon per webinar. U kunt zich met meerdere personen tegelijkertijd aanmelden op de website van de PthU. Wilt u meerdere webinars bijwonen, dan verzoeken wij u voor ieder webinar losse tickets te bestellen. Daags voor het webinar ontvangt u van ons een e-mail ter bevestiging met daarin een link naar de zoomsessie.
Crisisrituelen in de zorg (8 juni)
Met een webinar voor geestelijk verzorgers en een voor wetenschappers:A. Tijdens dit webinar gaan wij in gesprek met professionals over de betekenis van rituelen tijdens de Corona pandemie. Families die geen afscheid hebben kunnen nemen van stervende patiënten of herdenkingen en uitvaarten die zijn uitgesteld zijn hier voorbeelden van. Geestelijk verzorgers hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan crisiszorg tijdens deze pandemie, zoals voor patiënten, naasten en zorgverleners: wat hebben wij geleerd over de betekenis, vorm en functie van rituelen in tijden van crisis?
B. We gaan in gesprek met wetenschappers over de betekenis van crisisrituelen en rituelen in crisis. Rituelen zijn vaak gebonden aan regels en traditie en tegelijkertijd zien wij in crisissituaties dat rituelen soms vergaand worden aangepast. De beperkingen kunnen ook juist weer leiden tot rituele creativiteit en innovatie. Hoe kijken wij terug op heruitgevonden rituelen? Sprekers: Prof. Thomas Quartier, Radboud Universiteit, KU Leuven & Prof. Anne Vandenhoek European Research Institute for Chaplains in HealthCare (ERICH), KU Leuven.
Vieren tijdens Covid 19 (22 juni)
Met een webinar voor geestelijk verzorgers en een voor wetenschappers (Engelstalig):
A. Tijdens dit webinar gaan wij in gesprek over uitdadingen voor rituelen en liturgie tijdens de pandemie. Door de huidige pandemie vinden vieringen veelal online plaats of worden deze uitgesteld. Bij fysieke bijeenkomsten zijn er ook beperkingen, zoals het verbod op zingen of andere beperkingen. Tot hoeverre kunnen rituelen en liturgie worden aangepast in crisismomenten zonder hun betekenis te verliezen? Wij kijken terug op liturgie in tijdens van crisis met een aantal experts. Sprekers: Nicolaas Sintobin sj, internetpastor & Laeitia van der Lans, De Zalige Zalm en voormalig expertisepunt online vieren.
B. During this webinar we will discuss sacramental worship during the Covid-pandemic. In a recent issue of the Yearbook of Ritual and Litugrical Studies https://ugp.rug.nl/jvlo a number of authors have opened the debate about the ritual adjustments during the crisis. What do these temporal adjustments mean for the longer term? How does the crisis effect liturgical order?
Het einde van Corona? (6 juli)
Tijdens dit laatste webinar in deze reeks gaan wij in gesprek met experts over de mogelijkheden en uitdagingen van een publieke Corona herdenking. Tot nu toe hebben herdenkingen vooral lokaal plaatsgevonden, maar de vraag is of de samenleving meer nodig heeft om na deze crisis terug te kunnen keren naar een normaal? Hoe zou een nationale of collectieve Corona herdenking eruit kunnen zien? En wat is het belang ervan?
Contactpersoon | Joana Wojtkowiak |
Locatie | Online |
Website | https://www.pthu.nl/actueel/agenda/2021/06/webinarserie-crisisrituelen-rituelen-in-crisis.-perspectieven-vanuit-rituele-en-liturgische-studies/ |
Periode | van 8-6-2021 t/m 6-7-2021 |
Openingstijden | wisselend, zie programma |