Opening Academisch Jaar - Wetenschap en activisme
De UvH wil bijdragen aan betekenisvol leven en rechtvaardig samenleven. Onderzoek en onderwijs zijn middelen om bij te dragen aan veranderingen in de samenleving. Waar ligt de grens tussen wetenschap en activisme? En wat is onze rol als universiteit in de samenleving?
Manuela Kalsky, hoogleraar Religie, waarden en maatschappelijke transformaties, Caroline Suransky, universitair hoofddocent Hoger onderwijs en sociale verandering en Yannick Brito Alves, bachelorstudent Humanistiek delen hun visie en voorbeelden van hoe zij dit vormgeven in hun werk en studie.
Meld je hier aan
Datum en tijd
Maandag 2 september 2024
Inloop vanaf 15.10 uur, aanvang stipt om 15.30 uur
Einde om 16.30 uur
Aansluitend aan het programma is er een feestelijke receptie in de (tuin van de) Pieterskerk.
Locatie
Pieterskerk, Pieterskerkhof 3, Utrecht
Sprekers
Yannick Brito Alves is geboren en getogen in Utrecht en begint dit jaar aan zijn derde jaar van de bachelor Humanistiek. In zijn studie is hij vooral geïnteresseerd in filosofie, met name de disciplines deconstructivisme, dekolonisatie, ecologie en de gehele mengelmoes van deze thema's.
Caroline Suransky is UHD Hoger Onderwijs en Sociale Verandering aan de UvH en Associate Professor Education Policy Studies aan Stellenbosch University in Zuid-Afrika. De afgelopen jaren leidde ze het NRO-Comenius gefinancierd project Woke en Weerstand over dekolonisering van onderwijs. Daarnaast werkt ze samen met het Franse collectief S-Composition dat het gedachtegoed van filosoof Bruno Latour vertaalt naar educatieve werkvormen.
Manuela Kalsky is bijzonder hoogleraar op de Karen Armstrong Leerstoel voor Religie, Waarden en Maatschappelijke Transformaties aan de Universiteit voor Humanistiek. Als directeur van het onderzoeksinstituut van de Nederlandse dominicanen (DSTS) gaf zij leiding aan verschillende onderzoeksprogramma’s op het snijvlak van religie en samenleving. Vijftien jaar geleden richtte zij het inter-levensbeschouwelijke platform Nieuwwij.nl op onder het motto ‘verbind de verschillen’. Inmiddels is Nieuw Wij uitgegroeid tot hét platform van Nederland waar urgente maatschappelijke vraagstukken rondom (super)diversiteit, zingeving en inclusieve duurzaamheid worden belicht. Als Edward Schillebeeckx leerstoelhouder voor Religie en Samenleving aan de VU gaf zij mede leiding aan het door NWO gefinancierde onderzoek naar ‘multiple religious belonging in Nederland’. Als publieke theoloog mengt zij zich regelmatig in het maatschappelijk debat over vragen rondom zingeving en diversiteit en inclusie. Voor meer informatie: ManuelaKalsky.nl
Muziek
De muzikale intermezzo's tijdens de opening worden verzorgd door UvH-studenten Lennart Stomp, Robin van Bavel, Hannah van Weers, Roos Hendriks en Roos Uijland.
Locatie | Pieterskerk, Pieterskerkhof 3, Utrecht |
Datum | 2-9-2024 |
Openingstijden | Inloop vanaf 15.10 uur. Aanvang stipt om 15.30 uur |
Toegankelijkheid mensen met een beperking | Ja |