UvH nieuwsbrief (23 februari 2023)
Universiteit voor Humanistiek wordt geassocieerd lid van Universiteiten van Nederland
De Universiteit voor Humanistiek wordt geassocieerd lid van de Vereniging Universiteiten van Nederland (UNL). Op de algemene vergadering van UNL op 1 juni a.s. wordt dit bekrachtigd. De UvH is dan officieel het eerste geassocieerde lid van UNL. Dit houdt in dat onze universiteit aansluit bij verschillende netwerken en bestuurlijke overleggen die UNL heeft op het gebied van onderwijs en onderzoek, en dat we de de bestuurlijke afspraken en codes van UNL onderschrijven. Lees verder.
Advies: Laat leeftijdsgrenzen vervallen in wet over donorinformatie
Geef gezinnen met donorkinderen op elk gewenst moment toegang tot informatie over de donor, is het advies van onderzoekers van de Universiteit voor Humanistiek, Fiom en Pro Facto aan de overheid. In opdracht van ZonMw voerden zij onderzoek uit naar de leeftijden waarop donorkinderen informatie kunnen krijgen over de donor zoals dit is vastgelegd in de wet. Het adviesrapport Zorgvuldigheid in de omgang met leeftijdsgrenzen in de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting is begin februari door VWS minister Ernst Kuipers naar de Tweede Kamer gestuurd. Meer informatie over het rapport.
Studies naar de belangrijkste bronnen voor sociale behoeften en zingeving van ouderen in Europa
Voor het vervullen van sociale behoeften en zingeving zijn er drie belangrijke bronnen: persoonlijke relaties, sociale participatie en spiritualiteit of transcendentie. Zo beschrijven onderzoekers van de Universiteit voor Humanistiek in drie studies die ze gemaakt hebben in het kader van het Europese onderzoeksproject SeeMe: Social inclusion through Meaningful Ageing. De drie studies zijn nu te downloaden op onze website. Ook biedt de UvH Academie 29 maart de See Me training voor professionals in de Ouderenzorg aan, op basis van bevindingen uit het onderzoek. Meer informatie volgt hieronder.
Promotie: hoe kan een zorgprofessional zich verhouden tot ‘lastige’ cliënten in de psychiatrie?
Mensen die langdurig somber, angstig of verslaafd zijn, doen vaak een groot en dringend beroep op de psychiatrische hulpverlening. Zorgprofessionals kunnen hen dan ook als lastig ervaren. Kan dat ook anders? Promovendus Mark van Veen voerde een experiment uit met een alternatieve begeleidingsmethode in drie ggz-instellingen. Met positief effect. Op 13 februari verdedigde hij zijn proefschrift aan de Universiteit voor Humanistiek. Lees meer over zijn onderzoek.
Conferentie over brede vorming in het (v)mbo op 24 maart
Brede vorming krijgt steeds meer aandacht en vorm in het (v)mbo. Op 24 maart organiseert de UvH Academie een conferentie die in het teken staat van deze ontwikkeling. Ben je als docent, schoolleider of lerarenopleider in het beroepsonderwijs bezig met brede vorming of wil je dat juist meer gaan doen? Dit is dé gelegenheid om elkaar te ontmoeten! De dag staat in het teken van ontmoeten, inspireren, uitwisselen, kennis verdiepen, en praktische inzichten opdoen over brede vorming. Bekijk het programma.
Workshop SEE ME voor professionals in de ouderenzorg op 29 maart
Ben jij professional in de ouderenzorg en wil je leren sociale behoeften en zingevingsbehoeften van ouderen te herkennen én beter op die behoeften in te spelen in je werk? Volg dan de gratis workshop SEE ME van de UvH Academie op 29 maart. In twee dagdelen werk je aan verdieping van je expertise, onder leiding van deskundige Anja Machielse. Meer informatie en aanmelden.
In maart zijn er weer Open Dagen voor de bachelor en masters!
Ben je nieuwsgierig naar een van onze opleidingen? Tijdens de Bachelor Open Dag op zaterdag 11 maart kom je meer te weten over de bachelor Humanistiek. We geven voorlichting, je kunt in gesprek gaan met bachelorstudenten, docenten en onze studieadviseur, en je krijgt een indruk hoe het is om in Utrecht te studeren. Interesse in een van onze masters? Tijdens de Masterdag op zaterdag 25 maart maak je kennis met de master Humanistiek, de master Zorgethiek en Beleid en de master Burgerschap en Kwaliteit van Samenleven.
UvH-conferentie op 5 april: Participatory Research for Social Wellbeing
De jaarlijkse UvH-conferentie vindt plaats op 5 april en wordt gehost door de leerstoelgroep Humanist Chaplaincy studies for a Plural Society (Humanistisch geestelijke verzorging studies). Het thema van de conferentie is Participatory Research for Social Wellbeing. Aan de orde komen vragen als: hoe kunnen we onderzoeksmethoden gebruiken die participatief zijn? Wat is de impact van participatief onderzoek en hoe komen we daar achter? Keynote-lezingen worden gehouden door prof. Tina Cook en prof. Marguerite Daniel. Lees meer over het programma en de sprekers.UvH is host voor het landelijke Recognition & Rewards Festival op 13 april
Op 13 april 2023 vindt de derde editie van het Recognition & Rewards Festival plaats. Voor het eerst 'live' met sprekers en workshops, en deze keer vindt het event plaats aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht. Dit jaar heeft het festival een speciale focus op 'Rethinking Assessment'. Er is een brede beweging naar een andere manier van erkennen en belonen in de academische wereld. Hoe kunnen we deze ambities uitvoeren? Bekijk het programma.
Vacatures
Momenteel staan deze vacatures open bij de Universiteit voor Humanistiek:
- Associate Professor Education (reageer uiterlijk 12 maart)
- Medewerker Internationalisering V/M/X (reageer uiterlijk 5 maart)
Bekijk de functieomschrijvingen
In de media
- Evelien Tonkens schrijft in Trouw dat we op een nieuwe manier naar sociale onveiligheid moeten kijken, vertrekkend vanuit de gevoelens van degenen die de problemen ondergaan.
- Anja Machielse vertelde bij BNR radio / De Nieuwe Wereld over vormen van eenzaamheid en hoe eenzaamheid wordt ervaren op verschillende leeftijden.
- Joke van Saane reageert in Trouw positief op de plannen van het Humanistisch Verbond om humanistische rituelen te ontwikkelen.
- Thomas Kampen beschrijft op Sociale Vraagstukken de voordelen én valkuilen van sociaal werk dat 'achter de voordeur komt'.
- Niké Wentholt werd geïnterviewd in EenVandaag over de dreiging van een staatsgreep door Rusland in Moldavië.
- In onder andere nrc, Noord Hollands Dagblad en Nederlands Dagblad was er aandacht voor het adviesrapport over de leeftijdsgrenzen in de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting van Universiteit voor Humanistiek, Fiom en Pro Facto.