Deel 20: Alles werd politiek. De verhouding tussen het politieke en het persoonllijke in de humanistische en de homolesbische beweging in Nederland 1945-1980.


Prijs: € 25,-. Te koop bij uitgeverij Papieren Tijger. De jaren zestig van de vorige eeuw staan in het nationale geheugen gegrift als een periode waarin veel, zo niet alles, politiek was. Was het toen niet de tijd dat feministen het persoonlijke als politiek verklaarden? De houdbaarheid van deze beeldvorming staat centraal in Alles werd politiek. De opvattingen over de verhouding tussen het persoonlijke en het politieke worden vanaf de Tweede Wereldoorlog tot begin jaren tachtig in Nederland onderzocht. Dat is gedaan voor twee bewegingen: de humanistische en homolesbische beweging. die analyses leveren een boeiend beeld op over de verschillende verhoudingen tussen het persoonlijke en de politiek sinds de oorlog.

Met de keuze voor deze twee bewegingen wordt ook ingezoomd op het verband tussen secularisering en de seksuele bevrijding in de jaren zestig. Van Alphen plaatst kritische kanttekeningen bij het idee dat secularisering automatisch tot seksuele vrijheid zou leiden, zoals sommige3 politici ook vandaag nog verkondigen.


Elise van Alphen is humanisticus. Ze schreef dit boek als proefschrift bij het J.P. van Praag Instituut van de Universiteit voor Humanistiek.