Dörr, Mari (1925)

Mari Dörr heeft vóór en tijdens de Tweede Wereldoorlog, samen met zijn Remonstrantse vader en Mari's twee broers Gerard (1926) en Abraham (of Bas?) (1932), Joden geholpen om onder te duiken. Na de oorlog  was Mari actief in de mislukte pogingen tot heroprichting van de Jongeren Vredes Actie (JVA). Ook was hij actief in de NVSH.

 

De familie Dörr is een oude Rotterdamse Remonstrantse familie, oorspronkelijk, generaties terug, gevlucht uit Oostenrijk.  Zoon Mari Dörr is met de VCJC (een van de oprichtende organisaties van de JVA in 1924) opgegroeid, zou theologie  studeren en predikant worden, met een studie beurs dankzij Ds Tjalsma. Mari is zelfs nog kerkelijk getrouwd in 1948 (later gescheiden), maar is toen al snel na ruzie met ds Tjalsma uit de kerk gestapt omdat hij niet meer geloofde. Nu (anno 2001) is Mari agnostisch humanist.

 

Abraham, de vader van de ge-interviewde, was actief in (of ondersteunend aan) de Jongeren Vredes Actie, zoals meerdere mensen uit de Remonstrantse kerken in Nederland. Hij was actief in een/de Remonstrantse kerk in Rotterdam; hij was timmerman, religieus socialist, pacifist, las Tijd&Taak, kende Ds Banning, zat ook bij de Woodbrokers, heeft aan ‘Bentveld’ meegebouwd als werkloos timmerman. Voor de oorlog bracht Abraham al Joden onder die uit Duitsland vluchtten en is dat als vanzelfsprekend in de oorlog blijven doen: 68 van de 76 Joden die het gezin Dörr ergens heeft ondergebracht de oorlog overleefd. Abraham had in de oorlog ook contact met Ds Hugenholtz.  Hij is op 6 maart 1943 gearresteerd en dezelfde dag invalide geslagen door leden van Groep 10 van de Rotterdamse politie. Hij heeft hierdoor nooit meer kunnen werken als timmerman. Zoon Mari werd ook gearresteerd tijdens een inval in een drukkerij waar het Parool voor Rotterdam werd verspreid maar wist direct te ontsnappen en dook onderDe familie had een goede band met Ds Mispelblom Beijer, ‘de rooie dominee’, met standplaats Rotterdam, die in de JVA een soort splitsing veroorzaakte over wel of niet expliciet een socialistische organisatie worden.

 

Onderwerpen deel 1: Dörr's kindertijd, het verzet, Joden onderbrengen, eerste kennismaking met JVA.
 
Onderwerpen deel 2: Vredesbeweging congres in Geneve, de mislukte heroprichting van de JVA, de NVSH, dominee  Johannes B. Th Hugenholtz (1888-1973).

 

Beschrijving Interview PDF-bestanddeel 1

Beschrijving Interview PDF-bestanddeel 2

 

 

Audio Interview Audiodeel 1

Audio Interview Audiodeel 2

 

   

Bas Dörr heeft tijdens en al voor de Tweede Wereldoorlog met zijn Remonstrantse vader Joden geholpen om onder te duiken. Na de oorlog was Bas actief in de mislukte pogingen tot heroprichting van de Jongeren Vredes Actie (JVA). Ook was hij actief in de NVSH.