Premsela, Benno (1920-1997)

Benno Premsela (Amsterdam, 4 mei 1920 — aldaar, 23 maart 1997) was een Nederlands vormgever en binnenhuisarchitect, centrale figuur in de naoorlogse Nederlandse kunstwereld en voorvechter van homo-emancipatie.

 

Benno Premsela was de zoon van de bekende joodse humanistisch-socialistische huisarts en seksuoloog Bernard Premsela, die ook over seksualiteit publiceerde. Benno Premsela studeerde voor en na de Tweede Wereldoorlog interieurvormgeving aan de "Nieuwe Kunstschool". Tijdens de oorlog zag hij zich gedwongen zijn opleiding te onderbreken en onder te duiken. Zijn ouders en zuster zijn in het vernietigingskamp Auschwitz vermoord. Zijn broer overleefde de oorlog.

 

Homoseksualiteit

Benno Premsela was een van de eerste Nederlanders die in het openbaar voor zijn homoseksualiteit uitkwam. Hij kwam met Bob Angelo voor het eerst bij het COC, via Max Heijmans.  Al vanaf 1947 zette hij zich in voor de gelijkberechtiging van homoseksuelen. Hij was betrokken bij de 'Shakespeare Club', waaruit in 1949 het COC, de belangenvereniging voor homoseksuelen, voortkwam. Van 1962 tot 1971 was hij voorzitter van de COC. In 1964 begon de vereniging zichtbaarder naar buiten te treden. Premsela had als eerste homoseksueel het lef om op 30 december 1964 op de Nederlandse televisie te verschijnen zonder onherkenbaar te zijn gemaakt. Met oudjaar werd het VARA-programma Achter het Nieuws daardoor gesprek van de dag. Premsela zag het niet zitten in een subcultuur te leven, hij vertelde iedereen dat hij homo was.


Radio-interview voor het programma Het Roze Rijk, eind juni 1996 met Benno Premsela, naar aanlneiding van het verschijnen van een boek over hem.

Onderwerpen:

Homo-emancipatie;

*  Jeugd;

WO II;

COC;

NVSH;

Homocultuur en homosubcultuur;

Hans van Maanen;

Homoseksuele voorbeeldfiguren uit het verleden;

 

AudioAudiobestand Interview
PDF-bestandBeschrijving interview

 

Klik voor een foto van Premsela

Nederlands vormgever en binnenhuisarchitect, centrale figuur in de naoorlogse Nederlandse kunstwereld en voorvechter van homo-emancipatie.