Fresco, Marcel (1925-2011)

M.F. Fresco was vanaf 1980 tot aan zijn emeritaat in 1990 als opvolger van Jaap van Praag bijzonder hoogleraar in de Wijsgerige Antropologie en de Grondslagen van het Humanisme op de Socrates Leerstoel van de Rijksuniversiteit Leiden. Aan deze universiteit was hij al eerder vanaf 1970 verbonden.


In een hieronder uitgewerkte lezing,  28.11.1987 ter gelegenheid van de 100-jarige sterfdag van Multatuli, gaat Fresco in op Multatuli.

 

Fresco was ook auteur en schreef boeken over onder andere het humanisme in de oudheid, over filosofie en kunst. Fresco heeft zich onder meer gestort op Hemsterhuis, met vele publicaties als blijvend resultaat. Hij bracht een bijzondere invalshoek mee door zijn grote kennis van de klassieke Oudheid.

 

Fresco studeerde klassieke letteren en filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde in 1971. Fresco was leraar onder andere in Brussel (Europese School). Fresco heeft zich ingezet voor het filosofieonderwijs in Nederland.

  

Lezing Marcel Fresco op Multatuli-dag 28.11.1987 t.g.v. 100-jarige sterfdag van Multatuli (103)

Beschrijving lezing        Marcel Fresco over Multatuli           PDF-bestanddeel 1

Audiobestand lezing     Marcel Fresco over Multatuli           Audiodeel 1


M.F. Fresco was vanaf 1980 tot aan zijn emeritaat in 1990 als opvolger van Jaap van Praag bijzonder hoogleraar in de Wijsgerige Antropologie en de Grondslagen van het Humanisme op de Socrates Leerstoel van de Rijksniversiteit Leiden.