Croiset, Odo (1915-2011)

Odo Louis Croiset  werd geboren te Amsterdam op  24 april 1915 en overleed in Hoogland (Amersfoort), op 18 november 2011. Odo is een halfbroer van de acteur Max Croiset en de paragnost Gerard Croiset. Odo is zoon van Hijman Croiset en Neeltje Meijners. Odo groeide op bij zijn moeder en stiefvader die ook drukker was. Moeder Neeltje Meijners zat ook in het vak: die had het voor vrouwen nogal buitenissige beroep machinezetter. Voor de Tweede Wereldoorlog was hij hoofbestuurslid van de PDF-bestandJongeren Vredes Actie (JVA). Hij verzette zich geweldloos tegen het opkomend nationaal-socialisme en hielp vluchtelingen uit Duitsland.


Tijdens de oorlog was hij een drukker van onder meer de eerste exemplaren van de illegale krant Het Parool. Na zijn arrestatie in 1941 - in een druikkerij waar ook de Wachttoren van de jehova`s werd gedrukt -verbleef hij in een aantal gevangenissen en concentratiekampen. Na zijn vrijlating in 1943 (ook volgens dochter Manja Croiset -andere bron zegt 1944) dook hij opnieuw het verzet in.

Odo Croiset komt voor in de boeken van Lou de Jong en een speciale uitgave over de illegale pers, In stug verzet 1940-1945, Herinneringen van Grafici. Er is een dossier met authentieke papieren van en over hem in het Verzetsmuseum te Amsterdam. In 1965 ging hij naar het technisch bedrijf van het Leidsch Dagblad waar hij tot zijn pensioen bleef.


Na de oorlog werd hij lid van het Humanistisch Verbond afdeling Amsterdam en zat namens deze afdeling in de Verbondsraad van het landelijke Humanistisch Verbond. 


"Een principieel en enigszins compromisloos man", zegt jongste dochter Manja, schrijfster, met illustraties van haarzelf in sommige boeken. "Charismatisch maar soms ook een beetje beangstigend. Hardhandig, maar uitsluitend met woorden. Altijd socialist gebleven."


Gevleugelde uitspraak: "Het leven is niet goed, maar het leven heeft wel goede momenten!"


Odo trouwde met Paula Kool ( Amsterdam 11 maart 1918 - Hoogland 11 mei 2012) en kreeg 3 dochters.


 AfbeeldingFoto van Odo Croiset 


Beschrijving Interview PDF-bestanddeel 1

Beschrijving Interview PDF-bestanddeel 2

Beschrijving Interview PDF-bestanddeel 3


Audio Interview Audiodeel 1

Audio Interview Audiodeel 2

Audio Interview Audiodeel 3Voor de Tweede Wereldoorlog was hij hoofbestuurslid van de Jongeren Vredes Actie (JVA). Hij verzette zich geweldloos tegen het opkomend nationaal-socialisme en hielp vluchtelingen uit Duitsland.