Vries, Tjidsger de (1912-2011)

Tjidsger de Vries (1912 - 2011) was voorzitter van het HV Gorredijk geestelijk raadsman en uitvaartbegeleider. 'Je sprak waar je gevraagd werd. Dat deed je gewoon', zei hij toen hij in 2006 - op 94 jarige leeftijd - het eerste exemplaar van het jubileumboekje Uitvaartbegeleiding op humanistische grondslag uitgereikt kreeg.


De Vries verkeerde tot 1940 in kringen van antimilitaristen en vrijdenkers rond Anton Constandse en Jo de Haas en bezocht regelmatig het kampeerterrein van de vrije socialisten in AfbeeldingAppelscha.  De Vries gaf lezingen over de Pacifistische Volks Verdediging PVV. Hij kende onder andere Jaap van Praag, Wim Hos, Garmt Stuiveling, Wiemer Emmelkamp, Hein Vrind en John Pront, allen uit de JVA. Van Praag, Hos en Stuiveling speelden een belangrijke rol bij de oprichting en in het bestuur van het Humanistisch Verbond.


Hij  zat van zijn 24ste tot 29ste bij de JVA (Jongeren Vredesactie), Afbeeldingafdeling Gorredijk, toen hij stratenmaker was en JGOB lid. Hij werd leider van de JVA Friesland en gaf lezingen over Pacifistische Volks Verdediging. De Vries is later in HV Gorredijk en Heerenveen voorzitter geworden.  

In de jaren 1960 (omstreeks 1960-1969 was hij Geestelijk raadslid voor arbeiderskampen. Voor het Humanistisch Verbond hield hij omstreeks 1964-1965 inleidingen over `Het menselijk tekort'  ten behoeve van een groepsgesprek.


In het materiaal dat het HHC kreeg van Tsjidger de Vries  zaten enkele foto`s van de JVA, helaas met zeer beknopte informatie:


JVAAfbeeldingafdeling Gorredijk,

Kampeerterrein van de vrije socialisten in AfbeeldingAppelscha

Bij Afbeeldinglezing Jaap van Praag in Hemrik (of JVA Friesland?)

Publiek bij lezing AfbeeldingJaap van Praag

AfbeeldingPubliek Lezing Jaap van Praag

Bijeenkomst in AfbeeldingOlterp

AfbeeldingOp weg naar bijeenkomst in AfbeeldingTerzool rond 1935Interview Tsjidsger de Vries  deel 1 (MP3-096-A t/m D)

PDF-bestandBeschrijving interview Tsjidsger de Vries      deel 1 t/m 4


Onderwerpen/geluidsbestanden
:

Deel 1: Achtergrond, Vrijdenker, JVA

Audiobestand Interview  Tsjidsger de Vries           Audiodeel 1 (mp3-096-A)


Deel 2: PacifistischeVolks Verdediging (PVV), JVA Gorredijk, 1936 groot conflict, Hein Vrind, Garmt Stuiveling, Anton Constandse, Van Praag, Jan Brandt Corstius.

Audiobestand Interview  Tsjidsger de Vries           Audiodeel 2 (mp3-096-B)


Deel 3: JVA personen, Jaap van Praag, John Pront, Dirk Boer, Piet van der Vliet, Daan d'Angremond, illegale JVA en repressie overheid, JGOB (Jongeren Geheel Onthouders Bond), Martin Paulissen;

Audiobestand Interview  Tsjidsger de Vries           Audiodeel 3 (mp3-096-C)


Deel 4: Vervolg op JVA na de oorlog, JVA-Humanistisch Verbond, geestelijk raadsman en uitvaartbegeleider.

Audiobestand Interview  Tsjidsger de Vries           Audiodeel 4 (mp3-096-D)

Tjidsger de Vries (1912 - 2011) zat van zijn 24ste tot 29 ste bij de JVA, afdeling Gorredijk, toen hij stratenmaker was en JGOB lid. Werd leider van de JVA Friesland en gaf lezingen over Pacifistische VolksVerdediging.