Archieven

Welke archieven van organisaties en personen uit de humanistische beweging kan ik waar vinden?  In deze rubriek vindt u een overzicht, niet de archieven zelf.  De papieren archieven zijn op diverse plekken in het land bij erfgoedinstellingen ondergebracht. De lijst is zo compleet mogelijk en zal indien mogelijk worden bijgewerkt met nieuwe informatie over archieven en digitale toegangen erop.

Indeling archieven

Hoe kunt u een bepaald archief vinden?

  1. Voor een overzicht van humanistische organisaties en humanisten gaat u naar een van de categorieën hierboven of in het menu. Klik erop en de lijst verschijnt.

  2. Kies een archief uit de lijst en klik erop. Er verschijnt een pagina met gegevens over het archief, zoals een korte inleiding, in welke archiefinstelling het archief te vinden is, de omvang, looptijd, globale inhoud en eventuele bijzonderheden. Soms kunt u doorklikken op andere relevante archieven die onderaan de pagina staan vermeld.

  3. Indien de inventarislijst online beschikbaar is kunt u op de url (= adres van de webpagina) klikken. U belandt hierna rechtstreeks in de toegang en inventaris van de desbetreffende archiefinstelling. op deze manier kunt u bij de archiefinstelling snel documenten zoeken, reserveren en aanvragen. 

Toelichting archiefgebruik

Er zijn archieven die op verzoek (en tegen betaling) documenten voor u digitaliseren en de bestanden naar u opsturen. Deze dienstverlening wordt onder andere door Het Utrechts Archief aangeboden. Het voordeel is dat u niet naar - in dit geval Utrecht - hoeft te reizen. 

 

Niet alle archieven hebben een digitale inventaris of zijn digitaal toegankelijk. Indien er geen inventaris op de website van de erfgoedinstelling beschikbaar is wordt u doorverwezen naar de homepage van dat archief zodat u contact op kunt nemen voor informatie of inzien van het archief. Het is niet uitgesloten dat de archieven waarnaar wij verwijzen van hun beheerder een andere url (= adres van een webpagina) krijgen, daar heeft DHE geen invloed op.

 

Een paar verzamelingen is, om uiteenlopende redenen, (nog) niet tot een archief verwerkt of het archief is (nog) niet raadpleegbaar. Deze archieven staan wel in de lijst maar kunnen derhalve niet worden aangeklikt.