Deel 13: Het vergrootglas van de geest. Een vergelijkende studie over het denken van J.P. van Praag en hedendaagse auteurs over humanisme in relatie tot spiritualiteit.

J.P. van Praag geldt als een van de grondleggers van het modern humanisme in Nederland. Het humanisme van Van Praag legt de nadruk op autonomie en weerbaarheid. Deze begrippen vormen in zijn levensovertuiging de kern van de mens in relatie tot de ander. In Vergrootglas van de geest is het denken van Van Praag vergeleken met de opvattingen van Kunneman, Todorov en Van IJssel, over humanisme in relatie tot spiritualiteit.

 

Spiritualiteit heeft de functie van vergrootglas van de geest. Het maakt zichtbaar wat verborgen lag en brengt samen was gescheiden leek. Spiritualiteit bezielt en is onderdeel van de humanistische levensovertuiging. De nadruk ligt op humanisme dat, in de woorden van Van Praag, een overtuiging is waarin beleving en beschouwing met elkaar verbonden zijn. Humanisme draag bij aan een kritische bewustwording van waarden in een onvolmaakte samenleving.
In Het vergrootglas van de geest komt ook de relevantie van het humanistisch denken van Jaap van Praag voor het humanisme van deze tijd aan de orde.

 

Alfons Nederkoorn is wijsgierig socioloog en heeft als humanistisch geestelijk raadsman gewerkt in de gezondheidszorg.

 

Het vergrootglas van de geest is als handelseditie van Nederkoorns proefschrift te koop in de reguliere boekhandel, bij uitgeverij Papieren Tijger en het Humanistisch Historisch Centrum (HHC).

Voor aanschaf van het boek kunt u ook deze link aanklikken.

 

Alfons Nederkoorn, Het vergrootglas van de geest. Een vergelijkende studie over het denken van J.P. van Praag en hedendaagse auteurs over humanisme in relatie tot spiritualiteit
(Humanistisch Historisch Centrum, Papieren Tijger, 2011).
Humanistisch Erfgoed nr. 13.
469 p.
Geïllustreerd.

 

 

Uitverkocht