Zingeving achter de tralies. Veertig jaar Humanistische Geestelijke Verzorging bij Justitie

In 1986 gingen de eerste beroepskrachten van de Dienst Humanistisch Geestelijke Verzorging bij Justitie aan het werk om geestelijke begeleiding te bieden aan buitenkerkelijke gedetineerden. Dit was een grote stap in de gelijkberechtiging van de geestelijke verzorging op humanistische grondslag met die van de confessionelen. Politici, het gevangenispersoneel en de confessionele geestelijke verzorgers keken met argusogen naar het humanistisch raadswerk. Er werd hard gewerkt aan de professionalisering van het vakgebied.


De gevangenishumanist was al snel niet meer weg te denken binnen het gevangeniswezen. Samen met de confessionele diensten streed de humanistische Dienst Geesteijke Verzorging voor het recht van de gedetineerde op een pluriform aanbod van geestelijke verzorging. Sinds 2004 is met de oprichting van de Dienst Geestelijke Verzorging (DGV) de geestelijke verzorging stevig verankerd binnen de Dienst Justitiële Inrichtingen.


In Zingeving achter de tralies wordt niet alleen een historische schets gegeven van veertig jaar Humanistisch Geestelijke Verzorging in Nederland. Door praktijkverhalen wordt een inkijk gegeven in het werk van de gevangenishumanist.


Om een exemplaar van het boek te kopen klik op deze link.


Elise van Alphen, Wouter Kuijlman, Zingeving achter de tralies. Veertig jaar Humanistisch Geestelijke Verzorging bij Justitie.

Humanistisch Archief, Papieren Tijger, 2008

ISBN 978-90-6728-220-8

NUR 694

158 p. Geïllustreerd