Jubileumboek van de Dienst Humanistisch Geestelijke Verzorging bij de krijgsmacht
Prijs: € 20,00
In 1964 werd de Dienst humanistisch Geestelijke Verzorging (HGV) bij de krijgsmacht opgericht na een jarenlange strijd an de humanistische beweging om erkenning van het recht op geestelijke verzorging op humanistische grondslag.
De pioniers moesten het opnemen tegen vooroordelen en belangen van de confessionele diensten geestelijke verzorging. Ze moesten zich ook bewijzen aan beroepsofficieren die de raadslieden soms zelfs vijandig gezind waren. Tegelijkertijd woedde er in de politiek decennia lang een felle strijd om uitbreiding van het aantal raadslieden. Na jaren van pionieren heeft de Dienst de erkenning gekregen die het verdient en is ze niet meer uit de krijgsmacht weg te denken.
Het einde van de Koude Oorlog en de veranderende krijgsmacht noopten tot herbezinning op het vak en op de wwerkzaamheden van geestelijk verzorger. Sindsdien wordt hard gewerrkt aan de professsionalisering van het vakgebied en van de dienst. De raadspersoon is een professional geworden, maar is ook pionier gebleven die door praktijkervaring zijn vakgebied ontwikkelt. Vanaf de jaren negentig gaan raadslieden mee op uitzendingen.
Kerntaak was, is en blijft het verlenen van geestelijke bijstand aan militairen die verstrikt zijn geraakt in het spanningsveld tussen persoonlijke vrijheid en het autoritair hiërarchisch systeem van de krijgsmacht.
drs. Jules Brabers (1963) studeerde Geschiedenis in Internationale Betrekkingen aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Hij is sinds 2002 werkzaam voor het Humsanistisch Archief. Hij heeft een aantal publicaties over de humanistische beweging op zijn naam staan.
(Utrecht, De Tijdstroom, 2006)
Jules Brabers, Van pioniers tot professionals. De Dienst Humanistisch Geestelijke Verzorging bij de krijgsmacht (1964-2004)
ISBN 90-5898-073-1
150 p. Geïllustreerd