Celebranten aan het woord

  • Volzin reportage over celebrantenopleiding: 'Het is echt pionierswerk'

    Vanouds verschaffen kerken rituelen om de belangrijke momenten van het leven te markeren. Maar veel oude rituelen sluiten niet meer aan op hoe mensen van nu het leven ervaren. De Universiteit voor Humanistiek verzorgt een seculiere celebrantenopleiding, een pioniersplek voor nieuwe rituelen. In Volzin een reportage over de opleiding.

     
  • Filmpje met Rinny: "Bij de opleiding zijn zó veel experts betrokken!"

    Rinny van der Meer is lerarenopleider aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. In 2019 behaalde ze het certificaat van de celebrantenopleiding. Ze begon naast haar werk een eigen bedrijfje dat onder andere rituelen vormgeeft met de naam Ruimer Sop. "Ik ben zo enthousiast over deze opleiding omdat er zó veel experts bij betrokken zijn. Je krijgt echt van de beste mensen les."

     
  • Waarom hebben we geen standaard ritueel voor als je de eerste keer ongesteld wordt?

    Marleen Luyten volgde de Celebrantenopleiding in 2018-2019. Ze heeft een yoga praktijk en richt nu een eigen bedrijf op voor het ontwerpen van rituelen: "Elke persoon, elke familie heeft zo zijn/haar eigen dagelijkse rituelen. Sommige artsen houden een stiltemoment of doen een dansje met een jong patiëntje voor een operatie. Dat ontroert mij. Als ook de vele mooie rituelen die ik van mijn medestudenten heb mogen zien! "

     
  • Bekijk het filmpje met deelnemer Frits van Kempen

    Frits van Kempen (coach, ritueel vormgever en trainer) volgde de opleiding tot ritueel begeleider (Celebrantenopleiding) aan de Universiteit voor Humanistiek. In deze video vertelt hij meer over dit nieuwe werkveld. Interesse?We organiseren in het najaar en voorjaar een informatieavond over de opleiding. Houd de website in de gaten.

     
  • Zon Dag Kind: bekijk een ritueel voor kinderen met een groot verlies

    Bekijk het filmpje Zon Dag Kind waarin een jongetje wordt geholpen om het verlies van een dierbare een plek te geven. Barbara Raes ontwikkelt rituelen zoals deze. Ze gaf een lezing tijdens het symposium 'Voorbij het zichtbare: rituelen voor niet-erkend verlies', in het kader van onze opleiding tot ritueel begeleider.

     
  • Nieuwe gezinsverbanden: Hoe geef je jezelf en anderen een gevoel van ‘belonging’?

    Het vroegere kerngezin maakt steeds vaker plaats voor allerlei nieuwe vormen van samenleven. Hierbij krijgen kinderen en volwassenen vaak te maken met een heel nieuw web aan familierelaties. Dat roept vragen op als 'wie ben ik?' en 'waar hoor ik thuis?' Rituelen kunnen helpen om betekenis te geven aan de nieuwe situatie. Zo betoogt Sophie Albers, coördinator en docent van de module: 'Rituelen bij het vieren van relaties'.

     
  • Rituelen laten zien wat er toe doet

    Een celebrant is iemand die aandacht heeft voor betekenisvolle momenten in de samenleving, een organisatie of de individuele levensloop. Het organiseren van collectieve herdenkingen, bijzondere lustrumvieringen of een speciale bruiloft of uitvaart: de celebrant is expert in het vertalen van individuele wensen naar een verbindend en gemeenschappelijk ritueel.

     
  • Een collectief ritueel voor het afsluiten van 2020

    “Wat als we dit moeilijke jaar 2020 afsluiten met een collectief ritueel dat iedereen met elkaar verbindt? Een afsluiten, maar ook een bekrachtiging dat we elkaar nodig zullen hebben in 2021”, zo vond Barbara Raes, gastdocent aan de celebranten opleiding. Dus nam zij het initiatief tot Let’s tick together, een nationaal slotritueel in België, op woensdag 30 december om 20 uur. Ze deelt hier haar gedachtes over het belang van rituelen om 2020 samen af te sluiten.

     
  • Pinksteren, wat vieren we nu eigenlijk?

    Op 20 en 21 mei vieren wij Pinksteren in Nederland. Maar, hoe vieren wij deze dag eigenlijk? Een extra dagje vrij, een weekendje weg, naar de kermis of feesten op Pinkpop? Joanna Wojtkowiak vertelt over de oorsprong van Pinksteren.

     
  • Drie ingrediënten voor een geslaagd ritueel

    Bekijk het filmpje met Sophie Looijestijn, gastdocente bij module 2: rituelen voor het vieren van relaties. Sophie heeft haar eigen praktijk in ceremonies en vieringen, Moment van Betekenis.

     
  • Blog Celebrant Maaike Kluit

    Maaike Kluit is vrijgevestigd humanisticus en vertelt haar vrienden over de opleiding: Nee, mensen, er komt geen hokus-pokus bij kijken en er valt niks te verklappen. Als deze opleiding zweverig was zou je mij er niet aantreffen, en als het rituele kunstje een kwestie van na-apen zou zijn, evenmin.

     
  • Een geboorteceremonie in de gevangenis

    Rebekka Roozendaal werkt als Humanistisch geestelijk verzorger in de gevangenis. Ze schrijft over een geboorteceremonie die zij heeft begeleid bij de geboorte van Davey. Vader Ron zit in de gevangenis en vond het zo jammer dat het bezoek steeds over problemen en praktische zaken ging. Hij wilde er graag samen bij stil staan dat ze een gezin zijn.

     
  • Drie rituelen tijdens je werkdag

    De eis voor een acht urige werkdag is één van de ontstaansreden voor de eerste 1 mei viering in 1890. Door de industriële revolutie maakten de werknemers hele lange dagen in de fabriek en dat wilden ze veranderen. Nog steeds is een hoge werkdruk een reëel probleem voor veel mensen. Speciaal voor 1 mei beschrijft docente Anne Stael drie rituelen om op een eenvoudige manier rust te creëren in je werkdag.

     
  • Wat een ritueel in ons raakt - column Sophie Albers

    Gastdocente Sophie Albers studeerde af op een onderzoek naar rituelen rond zwangerschap en bevalling. Ze sprak een column uit over het belang van rituelen en hoe we de ervaring en betekenis van rituelen wetenschappelijk zouden kunnen duiden. Wat we beleven in een ritueel is namelijk niet zonder meer verklaarbaar met onze ratio. Ze vond inspiratie in het begrip de chora van een taalkundige.

     
  • Hoe maak je een ritueel in 5 stappen?

    Maaike Kluit, vrijgevestigd humanisticus, beschrijft de vijf stappen die volgens haar essentieel zijn bij het ontwerpen van een ritueel. Haar eigen rituele checklist!